Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πεπτική διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία και άνω.
Η ασθένεια αυτή προκαλείται από αντίδραση του οργανισμού στη γλοιαδίνη, την πρωτεΐνη γλουτένη, που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα κοινά δημητριακά όπως κριθάρι, σίκαλη κ.α.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά), και κόπωση, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα στον οργανισμό.
Η νέα μελέτη για την κοιλιοκάκη
Σύμφωνα με νέα μελέτη για την κοιλιοκάκη, στις παθήσεις που εμφανίζονται παράλληλα περιλαμβάνεται η ωοθηκική ανεπάρκεια, η ενδομητρίωση και η απώλεια εγκυμοσύνης.
«Η κοιλιοκάκη συνδέεται με υψηλές πιθανότητες διαταραχών της υγείας των γυναικών», δήλωσε ο ερευνητής ο Dr. Rama Nanah, κλινικός νοσηλευτής στην κλινική του Κλίβελαντ.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς την πάθηση, εκείνες με κοιλιοκάκη είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ακανόνιστης εμμήνου ρύσεως και στειρότητας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με κοιλιοκάκη έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες πρωτοπαθούς ωοθηκικής ανεπάρκειας, 2½ φορές περισσότερες πιθανότητες ενδομητρίωσης και διπλάσιες πιθανότητες επαναλαμβανόμενης απώλειας εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς αυτή.
Αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί η νόσος αυτή αυξάνει αυτούς τους κινδύνους στις γυναίκες.
Στη συγκεκριμένη μελέτη εξέτασαν τα ποσοστά διαταραχών υγείας σε 9.368 γυναίκες με κοιλιοκάκη και άλλες 25 εκατομμύρια γυναίκες χωρίς την πάθηση χρησιμοποιώντας μια εθνική βάση δεδομένων.
Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες
«Ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται με κοιλιοκάκη συνεχίζει να αυξάνεται και παραμένει πιο συχνός στις γυναίκες«, είπε ο Dr. Nanah στο ACG 2023 στο Βανκούβερ του Καναδά, ένα μεγάλο συνέδριο που διοργανώνεται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας.
Άλλοι ερευνητές, αναφέρουν ότι οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να διαγνωστούν με κοιλιοκάκη.
Η διάγνωση βασίστηκε σε εξέταση αίματος και αποτελέσματα βιοψίας.
Ο Nanah και οι συνεργάτες του, περιέλαβαν στη μελέτη, κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 10 έως 60 ετών.
Τα αποτελέσματα των ερευνών
Στις ηλικίες 10 έως 18 ετών τα κορίτσια με κοιλιοκάκη είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν έμμηνο ρύση μέχρι την ηλικία των 15 ετών.
Στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, οι γυναίκες 19 έως 35 ετών, με κοιλιοκάκη είχαν υψηλότερα ποσοστά συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωσης και στειρότητας.
Οι γυναίκες 36 έως 45 ετών με κοιλιοκάκη είχαν επίσης υψηλά ποσοστά αυτών των τριών διαταραχών, καθώς και διαταραχές εμμηνόπαυσης συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Οι γυναίκες 46 έως 60 ετών είχαν επίσης υψηλά ποσοστά εμμηνοπαυσιακών διαταραχών, εάν είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη.
Ο μεγάλος αριθμός γυναικών από εξωτερικά ιατρεία, ήταν το δυνατό σημείο της έρευνας.
Συνιστάται στενότερη παρακολούθηση
Η μελέτη προτείνει στα κορίτσια και τις γυναίκες με κοιλιοκάκη να κάνουν και γυναικολογικές εξετάσεις.
«Η έρευνα είναι επιδραστική «επειδή μας επιτρέπει να έχουμε κατά νου συνυπάρχουσες καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών μας, συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας», δήλωσε η Dr. Shannon Chang, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.
Οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν πολλά για τα άτομα με κοιλιοκάκη εκτός από το να προτείνουν μια δίαιτα περιορισμένη στη γλουτένη, δήλωσε η Dr. Chang.
Με πληροφορίες από: webmd.com