Kοινό συμπλήρωμα διατροφής για τον ύπνο μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας όρασης
Η μελατονίνη -ένα συμπλήρωμα διατροφής για τον ύπνο- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Η «ορμόνη του ύπνου» και το συμπλήρωμα μελατονίνης μπορεί να συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve University και το Cole Eye Institute εξέτασαν τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 200.000 ανθρώπων. Κάποιοι από αυτούς παρουσίαζαν εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε αρχικό στάδιο, ενώ άλλοι δεν είχαν προβλήματα όρασης που να σχετίζονται με την ηλικία.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία γι’ αυτούς που χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα μελατονίνης και για εκείνους που δεν έπαιρναν μελατονίνη, διαπίστωσαν ότι η μελατονίνη συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο επιδείνωσης της όρασης λόγω ηλικίας σε άτομα που δεν είχαν έκπτωση όρασης.
Συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο περαιτέρω απώλειας της όρασης σε όσους παρουσίαζαν ήδη εκφύλιση σε αρχικό στάδιο.
Η ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία διαταραχής της όρασης στην Ευρώπη, επηρεάζοντας περίπου 67 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη του 2019.
Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% έως το 2050, καθώς η πάθηση επηρεάζει άτομα άνω των 50 ετών.
Η ασθένεια εμφανίζεται όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν την καλή λειτουργία της ωχράς κηλίδας διαταράσσονται είτε από ανώμαλη ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων είτε από την προοδευτική απώλεια κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.
Η μελατονίνη έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και προστατευτικές για τα μιτοχόνδρια (ένα βασικό μέρος των κυττάρων) ιδιότητες. Και οι ιδιότητες αυτές μπορούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να εξουδετερώσουν τις διαδικασίες που προκαλούν την εκφύλιση.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επικύρωση των αποτελεσμάτων, καθώς θα μπορούσαν επίσης να παίζουν ρόλο στην ασθένεια κι άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Othalmology.
Φωτογραφία: iStock