Κολονοσκόπηση: Πότε και γιατί γίνεται
Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Η κολονοσκόπηση είναι μια ιατρική εξέταση που γίνεται για να αξιολογηθεί το εσωτερικό του παχέος εντέρου. Η εξέταση συνιστάται να γίνεται σε όλα τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου. Άλλες συχνές ενδείξεις για τη διενέργεια της εξέτασης αποτελούν:
Αίμα στα κόπρανα, μαύρα κόπρανα
Σιδηροπενική αναιμία
Κοιλιακό άλγος
Χρόνια διάρροια
Δυσκοιλιότητα
Εναλλαγές διάρροιας με δυσκοιλιότητα
Απώλεια βάρους
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα, νόσος Crohn)
Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου
Το κολονοσκόπιο είναι ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας που διαθέτει μία κάμερα που συνδέεται σε οθόνη και μια πηγή φωτός στο άκρο του. Η άκρη του εισάγεται στον πρωκτό και στη συνέχεια προωθείται αργά, υπό οπτικό έλεγχο, στο παχύ έντερο συνήθως έως το τελικό δεξιό άκρο του που λέγεται τυφλό. Έτσι εξετάζεται η εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου. Η εξέταση διαρκεί λίγη ώρα και στη συνέχεια θα εξέλθετε με οδηγίες για το σπίτι.
Επειδή η εξέταση γίνεται με τη χορήγηση κατασταλτικών φαρμάκων καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από ένα οικείο πρόσωπο, γιατί δε θα είστε σε θέση να οδηγήσετε.
Επειδή η κολονοσκόπηση, αν και σπάνια, μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα τα οποία αν εμφανίσετε πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια. Αυτά είναι πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά, εμετοί, πυρετός, ζάλη, αδυναμία και αποβολή αίματος από τον πρωκτό.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού:Τι είναι και πως μπορούμε να προφυλαχτούμε