Κολπική μαρμαρυγή: Προκαλείται μόνο από το αλκοόλ και όχι από καφεΐνη, διατροφή, ή έλλειψη ύπνου
Διαπιστώθηκε ότι μόνο η χρήση αλκοόλ συσχετίστηκε σταθερά με περισσότερα επεισόδια καρδιακής αρρυθμίας (κολπική μαρμαρυγή).
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, αποφεύγοντας ορισμένους παράγοντες που την “ενεργοποιούν”.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Cardiology και παρουσιάστηκε στις 14 Νοεμβρίου 2021, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Κολπική μαρμαρυγή: Από την καφεΐνη το περιμέναμε, από το αλκοόλ το βρήκαμε
Οι ερευνητές ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι τα περισσότερα από τα πράγματα που οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι θα σχετίζονταν με την κολπική μαρμαρυγή τους, εν τέλει δεν σχετίζονταν. Όσοι ήταν στην ομάδα παρέμβασης παρουσίασαν λιγότερη αρρυθμία από τα άτομα μιας ομάδας σύγκρισης με συμμετέχοντες που δεν παρακολουθούσαν τον εαυτό τους για συμπτώματα.
«Αυτό υποδηλώνει ότι αυτές οι εξατομικευμένες αξιολογήσεις αποκάλυψαν αποτελέσματα που μπορούν να εφαρμοστούν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Gregory Marcus, καθηγητής Ιατρικής στο Τμήμα Καρδιολογίας στο UCSF. «Αν και η καφεΐνη ήταν το πιο συχνά επιλεγμένο έναυσμα για δοκιμές, δεν βρήκαμε στοιχεία βραχυπρόθεσμης σχέσης ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης και την κολπική μαρμαρυγή. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ εμφάνιζε σταθερά αυξημένους κινδύνους για κολπική μαρμαρυγή«, πρόσθεσε ο ίδιος.
Πώς έγινε η έρευνα
Το να μάθουν οι ερευνητές περισσότερα σχετικά με το τι πίστευαν οι ασθενείς, ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να μελετήσουν σχετικά με την κολπική μαρμαρυγή, συζήτησαν ελεύθερα μαζί τους για να πάρουν ιδέες. Οι ασθενείς είπαν ότι η έρευνα μεμονωμένων ερεθισμάτων για κολπική μαρμαρυγή ήταν η κορυφαία τους προτεραιότητα. Αυτό έδωσε την αφορμή για την μελέτη I-STOP-AFib, η οποία επέτρεψε σε συμμετέχοντες να δοκιμάσουν μόνοι τους οποιαδήποτε υποτιθέμενη αιτία κολπικής μαρμαρυγής. Συμμετείχαν περίπου 450 άτομα. Πάνω από τα (58%) ήταν άνδρες και η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν λευκοί (92%).
Οι συμμετέχοντες στην τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή χρησιμοποίησαν μια φορητή συσκευή εγγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος (holter) μαζί με μια εφαρμογή τηλεφώνου, για να καταγράψουν πιθανούς παράγοντες “ενεργοποίησης” της κολπικής μαρμαρυγής. Τέτοιοι ήταν:
- κατανάλωση αλκοόλ
- κατανάλωση καφεΐνης
- ύπνος στην αριστερή πλευρά
- έλλειψη ύπνου
- κατανάλωση μεγάλου γεύματος
- κρύο ποτό
- δίαιτα
- άσκηση
ή οτιδήποτε άλλο πίστευαν ότι ήταν σχετικό με την κολπική μαρμαρυγή τους. Αν και οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν την καφεΐνη ως πιο πιθανό “ένοχο”, δεν προέκυψε συσχέτιση της καφεΐνης με την κολπική μαρμαρυγή. Πρόσφατη έρευνα από το UCSF απέτυχε παρομοίως να αποδείξει μια συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης και των αρρυθμιών. Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση!
Η νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ ήταν η μοναδική αιτία που οδηγούσε σταθερά σε σημαντικά περισσότερα αυτοαναφερόμενα επεισόδια για κολπική μαρμαρυγή.
- Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ανέφεραν λιγότερα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής από εκείνους στην ομάδα ελέγχου
- Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι συμπεριφορές όπως η αποφυγή αλκοόλ θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής.
«Αυτή η μελέτη θα ανοίξει το δρόμο σε πολλούς ερευνητές και ασθενείς να διεξάγουν παρόμοια εξατομικευμένα πειράματα, που μπορούν να παρέχουν κλινικά σχετικές πληροφορίες ειδικά για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά», δήλωσε ο δρ. Marcus.
Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα
Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο άνω θάλαμοι της καρδιάς (κόλποι) χτυπούν χαοτικά και ακανόνιστα, εκτός συντονισμού με τους δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς. Τα συμπτώματα κολπικής της μαρμαρυγής συχνά περιλαμβάνουν αίσθημα ταχυπαλμίας, δύσπνοια και γενικευμένη αδυναμία.
Παρόλο που η καθεαυτή κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, θεωρείται μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μερικές φορές απαιτεί επείγουσα θεραπεία.
Μια σημαντική ανησυχία με την κολπική μαρμαρυγή είναι η πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων αίματος εντός των άνω θαλάμων της καρδιάς. Αυτοί οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται στην καρδιά μπορεί να φτάσουν σε άλλα όργανα και να οδηγήσουν σε αποκλεισμένη ροή αίματος (ισχαιμία).
Μερικά άτομα με κολπική μαρμαρυγή δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν έως ότου ανακαλυφθεί το πρόβλημα κατά τη διάρκεια κάποιας φυσικής εξέτασης.
Όσοι έχουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα:
- Αίσθημα ταχυπαλμίας
- Αδυναμία
- Μειωμένη ικανότητα άσκησης
- Κούραση
- Ζάλη
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνος στο στήθος
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι:
- Τυχαία. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή. Μπορεί να έχετε συμπτώματα που “έρχονται και φεύγουν” και συνήθως διαρκούν από λίγα λεπτά έως ώρες. Μερικές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται για μια εβδομάδα και τα επεισόδια μπορεί να συμβαίνουν επανειλημμένα. Τα συμπτώματά σας μπορεί να εξαφανιστούν μόνα τους ή μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία.
- Επίμονη. Με αυτόν τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής, ο καρδιακός σας ρυθμός δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό από μόνος του. Εάν έχετε επίμονη κολπική μαρμαρυγή, θα χρειαστείτε θεραπεία, όπως ηλεκτροπληξία ή φάρμακα για να αποκαταστήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.
- Μακροχρόνια κι επίμονη. Αυτός ο τύπος κολπικής μαρμαρυγής είναι συνεχής και διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες.
- Μόνιμη. Σε αυτόν τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής, ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Θα έχετε κολπική μαρμαρυγή μόνιμα και συχνά χρειάζεστε φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού σας ρυθμού και για την πρόληψη θρόμβων αίματος.
Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.sciencetimes.com, https://medicalxpress.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ασπιρίνη συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας
Καρύδια: Τι εκπληκτικά οφέλη ανέδειξε νέα έρευνα, ειδικά για όσους έχουν θέμα με την καρδιά
Καούρα και καρδιακή προσβολή έχουν κοινά συμπτώματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ποια κοινά φάρμακα πρέπει να προσέχετε, αν κάνετε θεραπεία για πίεση, καρδιά