Iatropedia

Κολπική μαρμαρυγή: Τι συμπτώματα προκαλεί, γιατί χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση

Τι επιπλοκές μπορεί να έχει η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, η οποία μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC), οι πάσχοντες από αυτήν διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, το 20-30% των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται στην κολπική μαρμαρυγή.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι πάσχουν από την αρρυθμία αυτή περισσότερα από 7,6 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Έως το 2050, εξ άλλου, ο αριθμός των ασθενών υπολογίζεται ότι θα έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια, αναφέρει ο επεμβατικός καρδιολόγος κ. Ιωάννης Ρασσιάς, διευθυντής της Κλινικής Αρρυθμιών-Ηλεκτροφυσιολογίας και Bηματοδότησης του Νοσοκομείου Metropolitan General.

Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά συστέλλεται άρρυθμα, λόγω της γρήγορης και χαώδους συστολής των κόλπων της. Το επακόλουθο είναι η μη φυσιολογική λειτουργία της που προκαλεί συμπτώματα όπως:

Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατο. «Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος, υπολογίζεται ότι κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας ασθενής με κολπική μαρμαρυγή παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμα και σήμερα με την τεράστια πρόοδο της ιατρικής επιστήμης», επισημαίνει ο κ. Ρασσιάς.

Η αντιμετώπιση

Η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή έχει δύο στόχους:

Τι είναι η κατάλυση (ablation)

Η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι μια επέμβαση η οποία έχει στόχο την απομόνωση των αρρυθμιογόνων εστιών της καρδιάς και κυρίως των πνευμονικών φλεβών που ευθύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό για αυτή την αρρυθμία.

«Με ειδικούς καθετήρες που μπαίνουν από τις φλέβες των κάτω άκρων και οδηγούνται στη καρδιά, εντοπίζονται και απομονώνονται οι εστίες που υποπτευόμαστε ότι ευθύνονται για την αρρυθμία», εξηγεί ο ειδικός.

Η επέμβαση για την κολπική μαρμαρυγή γίνεται με τοπική αναισθησία και ήπια καταστολή. «Στο Μetropolitan General, αναλόγως με τα χαρακτηριστικά των ασθενών και το σχεδιασμό της επέμβασης, χρησιμοποιούμε όλες τις μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται διεθνώς στα καλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα», συνεχίζει ο κ. Ρασσιάς. Πιο συγκεκριμένα εφαρμόζεται:

Η επέμβαση διαρκεί από 1 έως 2 ώρες. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο και πηγαίνει στο σπίτι του.

Ποιοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όμως, είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για κατάλυση; «Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής αλλά και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, όλοι οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή ακόμα και ως πρώτη θεραπευτική προσέγγιση χωρίς να δοκιμάσουμε καθόλου αντιαρρυθμική αγωγή ιδίως όταν αναφερόμαστε σε νέους ασθενείς με συχνά επεισόδια και έντονη συμπτωματολογία», απαντά ο κ. Ρασσιάς.

Φωτογραφία: iStock