Iatropedia

Κολύμπι: Τα λάθη που κάνουμε μετά τα 60. Συμβουλές προστασίας από ΕΟΔΥ, Λιμενικό

Κίνδυνος-θάνατος αποδεικνύεται το καλοκαίρι για πολλούς ηλικιωμένους κολυμβητές στη χώρα μας. Καμπανάκι από τον οργανισμό Safe Water Sports και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Οι σωτήριες συμβουλές που πρέπει να ακολουθούν όλα τα άτομα άνω των 60 ετών.

Σε αληθινή μάστιγα έχουν μετατραπεί οι πνιγμοί των ηλικιωμένων στη χώρα μας, καθώς σε ετήσια βάση αρκετές εκατοντάδες χάνουν τη ζωή τους ενόσω κολυμπούν στη θάλασσα.

Την περίοδο 2017-2021 πνίγηκαν συνολικά 1.349 άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω. Μόνο το 2021 το κολύμπι κόστισε τη ζωή σε 275, όταν ο συνολικός αριθμός των πνιγμών ανήλθε σε 336. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 79% των ανθρώπων που πνίγονται ενώ κολυμπούν, είναι ηλικιωμένοι.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Safe Water Sports και ο ΕΟΔΥ, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους ηλικιωμένους ώστε να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Για τον σκοπό αυτό, μαζί με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή εξέδωσαν έναν κατάλογο με συμβουλές προστασίας κατά το κολύμπι ειδικά για τους ηλικιωμένους. Να λοιπόν τι συνιστούν οι ειδικοί:

Να μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας

Να κολυμπάτε πάντοτε υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη ή μαζί με κάποιον που γνωρίζει κολύμβηση

Να κολυμπάτε πάντοτε παράλληλα προς την ακτή

Να μην απομακρύνεστε από αυτήν και να μην κολυμπάτε έως του σημείου της εξάντλησης

Να μην μπαίνετε τρέχοντας στο νερό

Να μπαίνετε σταδιακά, βρέχοντας πρώτα το πρόσωπο, τα χέρια και τον κορμό σας

Να μην κολυμπάτε στα βαθιά

Να περιορίζεστε σε σημεία όπου πατάτε, ώστε αν παραστεί ανάγκη να στηριχθείτε στα πόδια σας

Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας

Αν προτιμάτε το κολύμπι εκεί όπου δεν πατάτε, να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα πλευστό μέσο (π.χ. μακαρόνι επίπλευσης, σανίδα κολύμβησης, σωσίβιο κ.λπ.)

Μην μένετε ακίνητοι μέσα στο νερό

Μην παραμένετε ακίνητοι μιλώντας με τους φίλους σας. Υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας και υπότασης. Όσο βρίσκεστε μέσα στο νερό, να κινείτε συνεχώς τα άκρα σας ή να κολυμπάτε

Μην μπαίνετε για κολύμπι με γεμάτο στομάχι

Πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες από το φαγητό. Και να μην μπαίνετε στη θάλασσα όταν έχετε καταναλώσει αλκοόλ.

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας

Ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεστε ειδικές προφυλάξεις κατά την κολύμβηση, λόγω των υποκείμενων προβλημάτων υγείας σας (π.χ. καρδιολογικές παθήσεις, νόσος Αλτσχάιμερ, νόσος Πάρκινσον, άνοια, άλλα νοσήματα)

Ρωτήστε για τα φάρμακά σας

Να συνεννοείστε με τον γιατρό σας, εάν λαμβάνετε φάρμακα για τα οποία απαιτούνται ειδικές προφυλάξεις.

Μην βγαίνετε απότομα από το νερό

Να βγαίνετε προοδευτικά και με στάσεις, περπατώντας προς την ακτή

Να ακούτε το σώμα σας

Αν νιώσετε κόπωση ή αδιαθεσία μέσα στο νερό, ενημερώστε τον άνθρωπο που κολυμπάει μαζί σας και βγείτε στην ακτή. Το ίδιο ισχύει αν νιώσετε κράμπα, ζάλη ή οποιοδήποτε σύμπτωμα. Να βγείτε από το νερό ήρεμα και αργά, διατηρώντας την ψυχραιμία σας.

Μην κάνετε βόλτα στην παραλία

Το περπάτημα είναι εξίσου ωφέλιμο με το κολύμπι, αλλά όχι όταν έχει πολλή ζέστη.

Γνωρίστε την θάλασσα πριν μπείτε για κολύμπι

Όταν επισκέπτεστε για πρώτη φορά μία παραλία, ενημερωθείτε για τους κινδύνους της από τους ντόπιους κατοίκους. Να αποφεύγετε να κολυμπάτε σε άγνωστα νερά που κρύβουν κινδύνους (π.χ. θαλάσσια ρεύματα, πετρώδη βυθό, απομονωμένες παραλίες κ.λπ.).

Καλέστε για βοήθεια

Σε περίπτωση ανάγκης επικοινωνήστε με την Άμεση Δράση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στον αριθμό 108. Ειδάλλως, καλέστε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Φωτογραφία: iStock