Το μοριακό τεστ είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού. Αρκεί να γίνεται την κατάλληλη μέρα στην πορεία της λοίμωξης και σε εξειδικευμένο εργαστήριο, με μεγάλη εμπειρία στη διενέργειά του.
Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε μοριακό τεστ; Ποια είναι η ιδανική ημέρα για τη διεξαγωγή του; Και πώς διασφαλίζεται η ακρίβεια των αποτελεσμάτων; Ο Δρ. Δημήτρης Κουντουράς, MD, PhD, Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, και η Εργαστηριακή Γενετίστρια Δρ. Ειρήνη Λουΐζου, MSc, PhD, Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, απαντούν σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα.
Πόσα είδη διαγνωστικών τεστ υπάρχουν για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού;
Οι βασικότεροι τύποι των διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού είναι:
- Η μοριακή μέθοδος ανάλυσης (PCR), με κλασική και ταχεία ανάλυση
- Η ταχεία ανίχνευση του αντιγόνου του ιού
- Τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του ιού
Η χρήση κάθε εξέτασης κρίνεται ανάλογα με το σκοπό διενέργειας του ελέγχου και την περίσταση. Όλ’ αυτά τα τεστ διενεργούνται στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ενώ παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε ιατρικό και τεχνολογικό επίπεδο παγκοσμίως, για να εντάξουμε νέες μεθόδους ανίχνευσης, πάντα με επίκεντρο την ακρίβεια των αποτελεσμάτων και γνώμονα την ασφάλεια.
Ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας;
Είναι η μοριακή μέθοδος ανάλυσης PCR. Βασίζεται στην ανίχνευση ιικών σωματιδίων σε κλινικά δείγματα αναπνευστικού (ρινοφαρυγγική ή στοματοφαρυγγική λήψη επιχρίσματος βλεννογόνου), με ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζουν το 100%. Η μέθοδος αυτή αποτελεί το gold standard για τη διάγνωση ενός κρούσματος της λοίμωξης, δηλαδή τη βασική εξέταση αναφοράς με την οποία επιβεβαιώνεται ότι ο κορωνοϊός πράγματι υπάρχει στο σώμα. Συνιστάται για όλους, όταν πρέπει να τεκμηριωθεί η ενεργή νόσος, ανεξάρτητα από το αν είναι συμπτωματικοί ή όχι. Το αρνητικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι ένα άτομο είναι ελεύθερο νόσου ή σηματοδοτεί την ίαση σε ένα άτομο που νόσησε.
Τι είναι η μέθοδος RT-PCR και τι πλεονεκτήματα έχει;
Στο εργαστήριο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης του ιϊκού RNA. Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time PCR (RT-PCR) και στοχεύει σε τρεις περιοχές του γονιδιώματος του ιού. Πρόκειται για περιοχές των γονιδίων Ε , Ν και RdRp, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η μέθοδος RT-PCR συντελεί στην ανίχνευση των ατόμων που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιείται η λήψη. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, που αυξάνουν την αξιοπιστία του αποτελέσματος.
Με ποιον τρόπο ελέγχονται τα δείγματα;
Στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ κάθε δείγμα εξετάζεται χωριστά (μοναδιαία ανάλυση, και όχι pooling), ενώ όλα τα θετικά δείγματα υπόκεινται σε δεύτερο έλεγχο με ειδική μεθοδολογία.
Η επεξεργασία και ανάλυση των δειγμάτων γίνεται στο πιστοποιημένο εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με 5 αυτόματους αναλυτές έκλουσης γενετικού υλικού που είναι σε θέση να επεξεργαστούν έως και 250 δείγματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 4 ωρών. Παράλληλα, το Εργαστήριο διαθέτει 5 μηχανήματα Real Time PCR τελευταίας τεχνολογίας ενώ στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Ποια είναι η ιδανική μέρα για να διεξαχθεί το μοριακό τεστ;
Το αποτέλεσμα που έχει το μοριακό τεστ μπορεί να επηρεαστεί από την ημέρα που θα ληφθεί το δείγμα από τον ρινοφάρυγγα. Αυτό οφείλεται στο ότι τις πρώτες μέρες από τη λοίμωξη, τα επίπεδα του ιού είναι πολύ χαμηλά. Το ίδιο και όταν αρχίσουν τα συμπτώματα. Επομένως, εάν ληφθεί πολύ νωρίς το δείγμα από το ρινοφάρυγγα, μπορεί να μην συλλεχθούν κύτταρα μολυσμένα από το νέο κορωνοϊό. Το αποτέλεσμα είναι να δώσει ύστερα ο μοριακός έλεγχος ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες ενός ασθενούς να παράγει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα μετά τη μόλυνση από τον ιό είναι 67%, εάν η δοκιμή πραγματοποιηθεί εντός των πρώτων τεσσάρων ημερών από τη μόλυνση. Αντιθέτως, αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα, ο ψευδώς αρνητικός ρυθμός μειώνεται στο 38% περίπου. Κατά μέσο όρο, οι δοκιμές είναι πιο ακριβείς επτά-οκτώ ημέρες μετά τη μόλυνση, με ψευδώς αρνητικό ποσοστό λιγότερο από 20%.
Πώς διασφαλίζεται η ακρίβεια των αποτελεσμάτων;
Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ παρέχει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στα αποτελέσματα του τεστ Covid-19 καθώς:
- Διενεργεί το μοριακό τεστ σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκτός των διαγνωστικών κέντρων (isobox), με διακριτικότητα και όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εξεταζόμενους.
- Χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας μεθόδους και εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
- Ελέγχει εις διπλούν τα θετικά αποτελέσματα με ειδική μέθοδο
- Το προσωπικό της έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του τεστ. Έχει διενεργήσει περισσότερα από 100.000 μοριακά τεστ Covid και σχεδόν 14.000 ελέγχους αντισωμάτων κατά του νέου κορωνοϊού. Με βάση αυτούς τους αριθμούς, το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελέγχου Covid στη χώρα.
- Πραγματοποιεί εξατομικευμένη ανάλυση των δειγμάτων και όχι αναλύσεις με τη μέθοδο pooling
Επιπλέον, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ υπηρετεί τη Διαγνωστική Ιατρική εδώ και τέσσερις δεκαετίες και είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αναγνώρισε την αναγκαιότητα εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης ποιότητας, με ορθολογικά πρότυπα. Η αξιοπιστία των εργαστηρίων είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, ενώ ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ βρίσκεται μόνιμα στις πρώτες θέσεις επιχειρηματικής αριστείας τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.