Κορωνοϊός: 6 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε για τις μάσκες
Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει φέρει τις προστατευτικές μάσκες προσώπου στη ζωή μας, για τις οποίες πολλά λέγονται και… γίνονται. Παρά τις έντονες διαμάχες στο διαδίκτυο και τις διαδηλώσεις εναντίον τους, η επιστήμη που υποστηρίζει τη χρήση τους είναι ισχυρή και συγκεκριμένη.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι μάσκες προστατεύουν εμάς και τους γύρω μας, επιβραδύνοντας την διασπορά του νέου ιού.
Τότε γιατί πολλοί επιμένουν να πιστεύουν άλλα ντ’ άλλων γι’ αυτές; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου… Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένες απόψεις για τις μάσκες οι οποίες απεδείχθησαν τεράστιοι μύθοι.
Μύθος: Όποιος είναι μολυσμένος από κορωνοϊό δεν πρέπει να φορά μάσκα, για να μην ξαναεισπνέει τα μόρια του ιού που εκπέμπει με την αναπνοή του.
Η αλήθεια: Ο ισχυρισμός αυτός είχε διατυπωθεί σε ένα βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό, το οποίο έχει καταρριφθεί από την επιστήμη. Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική ένδειξη ότι είναι δυνατόν να συμβεί ποτέ αυτό, κατά την μικροβιολόγο Dr. Miryam Wahrman, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο William Paterson, στο Νιου Τζέρσι. Ούτε είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο κορωνοϊός στον οργανισμό ενός ανθρώπου που νοσεί από αυτόν.
Μύθος: Η μάσκα είναι επικίνδυνη, γιατί αυξάνει το διοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό.
Η αλήθεια: Αυτός είναι ένας μύθος που τον πιστεύει το τουλάχιστον 54% των ενηλίκων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι αν ίσχυε, δεν θα είχε επιζήσει στο διάβα των αιώνων ούτε ένας χειρουργός ή άλλο μέλος του προσωπικού των χειρουργείων. Οι χειρουργικές (ιατρικές) μάσκες και οι υφασμάτινες μάσκες που πρέπει να φοράμε, δεν μειώνουν τον κορεσμό οξυγόνου στον οργανισμό. Ούτε επιδεινώνουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα. Επί του θέματος τοποθετήθηκε προσφάτως και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Ναι ή όχι στην μάσκα για τους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα;
Μύθος: Εφ’ όσον ο κορωνοϊός δεν προκαλεί συμπτώματα, οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες.
Η αλήθεια: Μελέτες έχουν δείξει πως το περίπου 40% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί. Οι ασυμπτωματικοί φορείς του τον μεταδίδουν σε άλλα άτομα, δίχως καν να γνωρίζουν σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι οι ίδιοι μολυσμένοι. Ακόμα, δε, και όσοι εκδηλώνουν τελικά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, ήταν για ένα διάστημα ασυμπτωματικοί και μεταδοτικοί φορείς του. Κάπως έτσι διασπείρονται τα επονομαζόμενα «ορφανά κρούσματα» του κορωνοϊού, τα οποία στη χώρα μας ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες. Επομένως, οι μάσκες είναι απαραίτητες και σε όσους δεν έχουν συμπτώματα.
Μύθος: Μόνο οι ευπαθείς ομάδες χρειάζονται μάσκες. Ο κορωνοϊός δεν είναι επικίνδυνος για τους νέους και υγιείς.
Η αλήθεια: Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός κοστίζει τη ζωή κυρίως ανθρώπων μεγάλης ηλικίας ή/και ατόμων με χρόνια υποκείμενα προβλήματα υγείας, δεν σημαίνει πως όλοι οι άλλοι έχουν ανοσία. Έχουν πεθάνει και νέοι και κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι εξαιτίας του. Ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο οργανισμός του αν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, για να επιδίδεται κάποιος σε ανόητους πειραματισμούς (και λεονταρισμούς). Και τέλος πάντων για να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες από τον κορωνοϊό, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση μάσκας από όλους.
Μύθος: Εφ’ όσον φοράω μάσκα, μπορώ με ασφάλεια να βρίσκομαι σε χώρους με πολλά άτομα.
Η αλήθεια: Μόνο οι μάσκες δεν αρκούν για να αναχαιτιστεί ο νέος κορωνοϊός. Μελέτες έχουν δείξει πως ο συνδυασμός τους με την τήρηση της απόστασης ασφαλείας των 2 μέτρων και το καλό πλύσιμο των χεριών, είναι αυτός που μειώνει αποτελεσματικότερα τη διασπορά του ιού. Ο συνδυασμός των μέτρων προστασίας μειώνει επίσης σημαντικά τους θανάτους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Τι μπορεί να συμβεί όταν η μάσκα δεν καλύπτει τη μύτη
Μύθος: Εφ’ όσον η μάσκα καλύπτει το στόμα, ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μας μολύνει.
Η αλήθεια: Ο κορωνοϊός Covid-19 μας μολύνει πολύ εύκολα από τη μύτη, όπως έδειξε και πρόσφατη μελέτη. Στην πραγματικότητα, η μύτη αποτελεί το τμήμα της αναπνευστικής οδού που μολύνεται πιο εύκολα από τον επικίνδυνο ιό. Επομένως, φροντίστε η μάσκα να καλύπτει και τη μύτη και το στόμα σας (μέχρι κάτω από το πιγούνι σας).