Iatropedia

Κορωνοϊός: Αυτό το συχνό υποκείμενο νόσημα αυξάνει 31% τον κίνδυνο νοσηλείας

Πρόκειται για ένα σύνδρομο από το οποίο πάσχει το 50% των ανδρών και το 18% των γυναικών στη χώρα μας. Πως επηρεάζει την οξυγόνωση του οργανισμού. Πως συσχετίζεται με την COVID-19.

Ένα σύνδρομο από το οποίο πάσχουν οι μισοί άνδρες στη χώρα μας και σχεδόν δύο στις δέκα γυναίκες, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή COVID-19, προειδοποιούν επιστήμονες από το Οχάιο. Αυξάνει επίσης πολύ και τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Το σύνδρομο αυτό είναι η υπνική άπνοια (ή, πιο επιστημονικά, σύνδρομο άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο). Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Τα επεισόδια αυτά οδηγούν σε μειωμένη οξυγόνωση (υποξία) του οργανισμού και συνεχείς αφυπνίσεις, τις οποίες συνήθως δεν  αντιλαμβάνονται οι ασθενείς.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Βρήκαν κι άλλο υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης

Ύπνος: Ποιο σύνδρομο συνδέεται με τροχαία, εγκεφαλικά. Πάσχουν 1 στους 2 Έλληνες

Η υπνική άπνοια έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας, καθώς σχετίζεται άμεσα με:

Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των πασχόντων που θα μολύνει ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους, οι πάσχοντες από αυτήν έχουν:

Η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 5.402 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μελέτη ύπνου. Οι 1.935 από αυτούς είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η υπνική άπνοια «συσχετιζόταν ισχυρά με αρνητικές κλινικές εκβάσεις της COVID-19», σημειώνουν οι ερευνητές. Αρνητικές κλινικές εκβάσεις είναι η σοβαρή νόσος, η νοσηλεία στο νοσοκομείο και ο θάνατος.

Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν χαρακτηριστικά όπως:

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουμε να μας μολύνει ο κορωνοϊός. Ωστόσο η παρούσα μελέτη δεν βρήκε κάποια ανάλογη συσχέτιση. Έδειξε όμως πως η συνεχής υποξία, είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για βαριά COVID-19 και αρνητική έκβαση.

Φωτογραφία: iStock