Περισσότεροι από ένας στους δέκα πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ταλαιπωρούνται από μακροχρόνια συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά επιμένουν για πολλούς μήνες μετά την αρχική ανάρρωσή τους και κάνουν δύσκολη τη ζωή τους.
Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για την παρατεταμένη Covid (long Covid), όπως αποκαλείται η κατάσταση, ανακαλύπτουν ολοένα πιο απίθανα πράγματα. Τώρα, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ειδικά ένα σύμπτωμα μπορεί ακόμα και να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου.
Το σύμπτωμα αυτό είναι το θολωμένο μυαλό. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 7,5% έως 31% των ασθενών με Covid-19 παραπονούνται για νοητική δυσλειτουργία μετά την ανάρρωσή τους.
«Μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων. Ή να μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους και ξαφνικά να μην θυμούνται που πηγαίνουν», δήλωσε παραστατικά ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Leonard Jason, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο DePaul του Σικάγου.
Σύγκριση με το σύνδρομο χρονίας κοπώσεως
Ο Dr. Jason και οι συνεργάτες του συνέκριναν πάσχοντες από παρατεταμένη Covid με σύνδρομο χρονίας κοπώσεως. Ως «παρατεταμένη Covid» ορίστηκε η παρουσία συμπτωμάτων επί τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Το σύνδρομο χρονίας κοπώσεως επίσης προκαλεί μακροχρόνια συμπτώματα. Η αιτία τους πιθανώς είναι ένας άλλος ιός (ο Έπσταϊν-Μπαρ) ή άλλο, άγνωστο αίτιο. Επιστημονικά λέγεται μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρονίας κοπώσεως (ME/CFS).
Συγκρίνοντας την παρατεταμένη Covid με ένα άλλο χρόνιο νόσημα, οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν περισσότερα για τη γενεσιουργό αιτία της.
Στη μελέτη εντάχθηκαν 278 πάσχοντες από παρατεταμένη Covid και 502 ασθενείς με σύνδρομο χρονίας κοπώσεως. Οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από τους ασθενείς με παρατεταμένη Covid δύο φορές, σε διάστημα 6 μηνών.
Ποια επιδεινώθηκαν, ποια βελτιώθηκαν
Όπως διαπίστωσαν, στο ορόσημο των έξι μηνών οι πάσχοντες από παρατεταμένη Covid ανέφεραν ότι εξακολουθούσαν να έχουν θολωμένο μυαλό. Στην πραγματικότητα ανέφεραν επιδείνωση των νευρονοητικών συμπτωμάτων τους, καθώς παρουσίαζαν μεγαλύτερη δυσκολία:
- Στο σχηματισμό λέξεων
- Στην εστίαση της προσοχής
- Στη συγκέντρωση της προσοχής (ήταν πολύ αφηρημένοι)
Τα περισσότερα άλλα μακροχρόνια συμπτώματά τους είχαν πλέον βελτιωθεί. Μεταξύ αυτών που βελτιώθηκαν συμπεριλαμβάνονταν:
- Τα προβλήματα ύπνου
- Προβλήματα που σχετίζονταν με το ανοσοποιητικό τους
- Ο πόνος
- Τα γαστρεντερικά ενοχλήματα
Το πιο σοβαρό σύμπτωμα που είχαν αντιμετωπίσει ήταν η κακουχία μετά την σωματική καταπόνηση. Αυτή τους έκανε να νιώθουν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Ωστόσο και αυτό το σύμπτωμα είχε βελτιωθεί με τον καιρό.
Ανάλογα ήταν τα προβλήματα και στους πάσχοντες από το σύνδρομο χρονίας κοπώσεως. Και οι δύο ομάδες ασθενών, εξ άλλου, ήταν αντιμέτωπες με πρόσθετες προκλήσεις. Πολλοί λ.χ. ανέφεραν ότι οι γιατροί και οι συγγενείς τους δεν καταλαβαίνουν πόσο άρρωστοι νιώθουν.
Σημαντικό πρόβλημα
«Οι νευρονοητικές επιπλοκές που εντοπίσαμε έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια Υγεία. Αρκεί να αναλογιστούμε πόσους ανθρώπους έχει νοσήσει ο νέος κορωνοϊός», είπε ο Dr. Jason. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσοι πάσχοντες από παρατεταμένη Covid θα έχουν αυτού του είδους την πορεία, αλλά προφανώς είναι πολλοί».
Παλαιότερα βιβλιογραφικά δεδομένα έχουν δείξει ότι και άλλες πανδημίες προκαλούσαν μακροχρόνια συμπτώματα στους ασθενείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λεγόμενη ισπανική γρίπη του 1918 που προκαλούσε μακροχρόνια κόπωση.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Fatigue: Biomedicine, Health & Behavior.