Iatropedia

Κορωνοϊός: Ακόμα δεν πάθατε COVID-19; Ίσως σας προστατεύουν τα γονίδιά σας!

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για γονίδιο που ενισχύει την αντίδραση του οργανισμού μας στα εμβόλια κατά της COVID-19. Ποιο μυστήριο της πανδημίας επιλύει η ανακάλυψη αυτή.

Αν ο κορωνοϊός αρρώστησε την οικογένειά σας, αλλά για κάποιον λόγο εσείς δεν κολλήσατε, ίσως διαθέτετε μία εγγενή ασπίδα προστασίας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ασπίδα αυτή είναι ένα γονίδιο (το HLA), μία συγκεκριμένη μετάλλαξη του οποίου προκαλεί αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων μετά τους εμβολιασμούς.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 30-40% των ανθρώπων φέρουν αυτή τη μεταλλαγή, η οποία ονομάζεται HLA-DQB1*06. Η πρόσθετη προστασία που παρέχει είναι αρκετή για να αποφύγει κάποιος εντελώς τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 είναι οι ΗΠΑ. Έχουν καταγραφεί 179 εκατομμύρια κρούσματα, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ανάμεσά τους βρίσκονται ολόκληρες οικογένειες, οι οποίοι αρρώστησαν ομαδικά πλην ενός ή δύο μελών τους. Έχουν αναφερθεί ακόμα και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν μόλυνε ο κορωνοϊός, παρότι κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι με τους ασθενείς.

Έως πρότινος οι επιστήμονες δεν ήξεραν που οφειλόταν αυτό. Η νέα μελέτη, όμως, παρέχει μια πιθανή ερμηνεία του μυστηρίου αυτού.

Η αντίδραση του οργανισμού

«Έχουμε δει μεγάλη διακύμανση στην αντίδραση του οργανισμού μετά τα εμβόλια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Alexander Mentzer, λέκτορας Λοιμωξιολογίας στην Οξφόρδη. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα γονίδιά μας επηρεάζουν τις πιθανότητες νόσησης μετά τον εμβολιασμό».

Η νέα μελέτη διεξήχθη αρχικά σε 1.190 εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τα εμβόλια της COVID. Ύστερα, τα ευρήματα επαληθεύτηκαν σε άλλους 1.677 ενήλικες εθελοντές, καθώς και σε παιδιά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως γράφουν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές είχαν την μετάλλαξη HLA-DQB1*06 στο γονίδιο HLA παρήγαγαν περισσότερα αντισώματα μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19.

Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί είχαν λιγότερες πιθανότητες να τους αρρωστήσει ο κορωνοϊός τις επόμενες 494 ημέρες.

Το γονίδιο HLA βοηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να ξεχωρίζει τις δικές του πρωτεΐνες από τις ξένες. Τις ξένες πρωτεΐνες παράγουν παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισβάλλουν στον οργανισμό, όπως βακτήρια και ιοί.

Τα νέα ευρήματα είναι τα πρώτα που υποδηλώνουν ότι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την αντίδραση του οργανισμού μας στα εμβόλια για την COVID-19.

Φωτογραφία: iStock