Νέες αμφιβολίες για την αξία της θεραπείας με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, δημιουργούν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από την Αργεντινή.
Όπως έδειξε, η θεραπεία με πλάσμα αίματος δεν ωφελεί ιδιαιτέρως τους πάσχοντες από σοβαρή πνευμονία εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.
Δεν είναι η πρώτη μελέτη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Είχε προηγηθεί μελέτη στην Ινδία, η οποία είχε παραπλήσια ευρήματα. Ωστόσο άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η μέθοδος μπορεί να μειώνει την ανάγκη για οξυγόνο και ίσως τη θνησιμότητα.
Διαβάστε ακόμα: Το πλάσμα αίματος από άτομα που έχουν περάσει την COVID-19 δεν βοηθάει πολύ τους νυν ασθενείς
Κορονοϊός: Καλύτερη ανάρρωση με πλάσμα αίματος από ασθενείς που πέρασαν την COVID-19
Το πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς είναι πλούσιο σε αντισώματα εναντίον του νέου κορωνοϊού. Γι’ αυτό τον λόγο, χορηγείται παγκοσμίως στους ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο οργανισμός τους να τον καταπολεμήσει.
Τυχαιοποιημένη μελέτη
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν συνολικά 333 ασθενείς με σοβαρή πνευμονία λόγω του κορωνοϊού. Οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου με εκείνη ενός εικονικού φαρμάκου (placebo). Τα δύο τρίτα έλαβαν πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς και οι υπόλοιποι όχι.
Οι ασθενείς είχαν ηλικία 52-72 ετών. Ο κορωνοϊός τους νόσησε μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2020. Το 65% είχαν υποκείμενα νοσήματα και το 68% ήσαν άνδρες.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η θεραπεία με πλάσμα αίματος δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάσταση της υγείας όσων υπεβλήθησαν σε αυτήν. Ούτε μείωσε ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Ειδικότερα, 30 ημέρες μετά τη λήψη της θεραπείας ή του εικονικού φαρμάκου, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά στα συμπτώματα ή στην υγεία των ασθενών. Η, δε, θνησιμότητα ήταν:
- 10,96% στους ασθενείς που έλαβαν πλάσμα αίματος
- 11,43% σε όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
Η διαφορά αυτή δεν είναι στατιστικώς σημαντική, ώστε να θεωρηθεί ότι αποτελεί όφελος, λένε οι ερευνητές.
«Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα η θεραπεία με πλάσμα αίματος να βοηθά τους ασθενείς σε λιγότερο σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ventura Simonovich από το Hospital Italiano του Μπουένος Άιρες. «Δεδομένων όμως των αντικρουόμενων ευρημάτων των υπαρχουσών μελετών, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.