Η ανάρρωση από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 είναι για πολλούς ασθενείς μία αργή, κοπιώδης διαδικασία. Ο κορωνοϊός αφήνει «κατάλοιπα» που μπορεί να τους ταλαιπωρούν για εβδομάδες και μήνες. Όσο σοβαρότερη ήταν η νόσος τους, τόσο πιθανότερο είναι να χρειασθούν αρκετό καιρό για να αναρρώσουν πλήρως, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι θεράποντες ιατροί τους δίνουν στους ασθενείς πολύτιμες συμβουλές για την ανάρρωση. Σχετικές οδηγίες, που δεν πρέπει να υποκαθιστούν τις οδηγίες των γιατρών, έχει εκδώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πολύτιμοι αρωγοί κατά την ανάρρωση, εξ άλλου, είναι για τον ασθενή η οικογένεια και οι φίλοι σας.
Παρ’ όλα αυτά, η σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ή/και η νοσηλεία μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά κάθε ασθενή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι κατά την ανάρρωση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό εάν παρουσιάσετε ορισμένα προβλήματα. Ειδικότερα, συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν:
Υπάρξει αλλαγή στη δύσπνοια
Πολλοί ασθενείς έχουν δύσπνοια (λαχάνιασμα) ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στη δύσπνοιά σας όταν αναπαύεστε και η κατάστασή σας δεν βελτιώνεται με ειδικές στρατηγικές, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε την δύσπνοια. Τι συνιστά ο ΠΟΥ
Έχετε δύσπνοια με το παραμικρό
Εάν λαχανιάζετε (έχετε δύσπνοια) με την παραμικρή προσπάθεια κατά την ανάρρωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Ιδίως εάν η κατάσταση δεν βελτιώνεται σε καμία στρατηγική για καλύτερη αναπνοή.
Παρουσιάζετε συμπτώματα όταν ασκήστε
Η συστηματική, προσεγμένη άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας ανάρρωσης από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Αν όμως πριν ή στη διάρκεια της άσκησης παρουσιάσετε ορισμένα συμπτώματα, πρέπει να τη διακόψετε αμέσως. Ύστερα συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Τα συμπτώματα αυτά είναι:
- Ναυτία ή τάση για έμετο
- Ζάλη ή τάση για λιποθυμία
- Σοβαρό λαχάνιασμα (δύσπνοια)
- Έντονη εφίδρωση
- Σφίξιμο στο στήθος
- Αυξανόμενος πόνος
Διαβάστε ακόμα Τι ασκήσεις να κάνετε στο σπίτι μετά την COVID-19: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ.
Επιμένουν τα νοητικά προβλήματα ή/και η κόπωση
Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σε πολλούς ασθενείς προβλήματα προσοχής, μνήμης και σκέψης. Αν αυτά δεν υποχωρούν, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Το ίδιο και αν δεν υποχωρεί η κόπωσή σας. Ιδιαίτερη ανάγκη επικοινωνίας με τον γιατρό υπάρχει εάν αυτά τα προβλήματα προκαλούν δυσκολίες στην καθημερινότητά σας ή/και στην σταδιακή επιστροφή στις δραστηριότητές σας (π.χ. εργασία)
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε τις νοητικές δυσκολίες. Τι συνιστά ο Π.Ο.Υ.
Κορωνοϊός: Πώς να νικήσετε στρες, άγχος, κατάθλιψη. Τι συνιστά ο Π.Ο.Υ.
Επιδεινώνεται η ψυχική κατάστασή σας
Το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη είναι συνηθισμένα μετά τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός ή/και τη νοσηλεία γι’ αυτήν. Καθώς περνά ο καιρός, όμως, πρέπει σταδιακά να βελτιώνεται η ψυχική σας διάθεση. Εάν επιδεινώνεται, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Αυτό είναι ιδιαιτέρως απαραίτητο εάν τα συμπτώματα αυτά διαρκούν αρκετές εβδομάδες.