Κορονοϊός: Ανατρεπτική έρευνα για το αν μας προστατεύει η βιταμίνη D
[ Κορονοϊός ] Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine από τους Guillaume Butler-Laporte και Tomoko Nakanishi στο Πανεπιστήμιο McGill στο Κεμπέκ του Καναδά δείχνει ότι τα γενετικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν την βιταμίνη D ως προστατευτικό μέτρο κατά της COVID-19.
Η ικανότητα της βιταμίνης D να προστατεύει από την σοβαρή COVID-19 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ειδικούς στη δημόσια υγεία, αλλά έχει περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία. Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της ευαισθησίας και της σοβαρότητας της COVID-19, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη τυχαιοποίησης χρησιμοποιώντας γενετικές παραλλαγές που συνδέονται στενά με τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D. Οι συγγραφείς ανέλυσαν γενετικές παραλλαγές σε 4.134 άτομα με COVID-19 και σε 1.284.876 άτομα χωρίς COVID-19 από 11 χώρες. Σκοπός ήταν να προσδιορίσουν εάν η γενετική προδιάθεση για υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συσχετίστηκε με λιγότερο σοβαρή εξέλιξη της COVID-19.
Κορονοϊός: Η βιταμίνη D δεν προστατεύει από την σοβαρή COVID-19
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ των γενετικά προβλεπόμενων επιπέδων βιταμίνης D και της ευαισθησίας στην COVID-19, της πιθανότητας νοσηλείας και της σοβαρής εξέλιξης της νόσου.
Αυτό υποδηλώνει ότι η αυξημένη βιταμίνη D μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να μην βελτιώσει την έκβαση της COVID-19 στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, η μελέτη είχε αρκετούς σημαντικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν περιελάμβανε άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Επίσης, παραμένει πιθανό ότι οι πραγματικά ανεπαρκείς σε βιταμίνη D ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα σε ό,τι αφορά την COVID-19. Επιπλέον, οι γενετικές παραλλαγές ελήφθησαν μόνο από άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής, οπότε θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να φανεί αν ισχύουν τα ίδια για την βιταμίνη D σε άλλους πληθυσμούς.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, “τα συμπληρώματα βιταμίνης D ως μέτρο δημόσιας υγείας για την βελτίωση των αποτελεσμάτων στην COVID-19 δεν υποστηρίζεται από αυτήν την μελέτη. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η επένδυση σε άλλες θεραπευτικές ή προληπτικές μεθόδους πρέπει έχει προτεραιότητα σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές COVID-19″.
Πηγή: https://scitechdaily.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Έαν έχετε κάτι από αυτά τα 12 συμπτώματα, πείτε το στον γιατρό σας
Κορονοϊός: Τρεις στους τέσσερις ασθενείς COVID-19 έχουν συμπτώματα για αρκετές εβδομάδες