Κορονοϊός: Αντιαρθριτικό φάρμακο μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Η πρώτη δόση των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Οξφόρδης/AstraZeneca παράγει εξασθενημένη ανοσιακή ανταπόκριση στους ασθενείς που κάνουν θεραπεία με το φάρμακο ινφλιξιμάβη (infliximab) κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Κένεντι του Πανεπιστημίου του Έξετερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν στοιχεία για 865 ασθενείς που έκαναν τακτικά θεραπεία με το infliximab. Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που διατίθεται από τη Johnson & Johnson με την εμπορική ονομασία Remicade.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής δρ Νικόλαος Καμπερίδης του Νοσοκομείου St. Marks του Λονδίνου, παρατήρησαν «φτωχή» παραγωγή αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση οποιουδήποτε από τα δύο ανωτέρω εμβόλια, πράγμα που, όπως ανέφεραν, αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης από κορονοϊό.

Η ανοσιακή ανταπόκριση των συγκεκριμένων ατόμων βελτιώνεται μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, γι’ αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, στις περιπτώσεις των ανθρώπων που παίρνουν το εν λόγω φάρμακο δεν πρέπει να καθυστερεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού.

«Μέχρι να κάνουν αυτοί οι ασθενείς τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα πρέπει να θεωρούν ότι δεν είναι προστατευμένοι από τη λοίμωξη του SARS-CoV-2 και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυξημένα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και αυτοπροστασίας όπου χρειάζεται», τονίζουν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους, ακόμη και μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου ένα μικρό ποσοστό αυτών των ατόμων δεν εμφανίζουν την αναγκαία δημιουργία αντισωμάτων.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για άλλα φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων TNF.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Πρόσθεσαν 9 υποκείμενα νοσήματα στην λίστα COVID-19 υψηλού κινδύνου – Δείτε ποια είναι

Κορονοϊός: Κίνδυνος πολυοργανικής δυσλειτουργίας μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο!