Κλείσατε ραντεβού για να κάνετε το εμβόλιο κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά φοβάστε τις παρενέργειες. Έτσι, την ημέρα που είναι να εμβολιασθείτε σκέφτεστε ότι είναι καλή ιδέα να πάρετε προληπτικά ένα παυσίπονο αντιπυρετικό φάρμακο.
Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συνιστούν ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή να αποφεύγεται η προληπτική λήψη φαρμάκων όπως η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη πριν από το εμβόλιο. Γιατί;
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Αναλυτικά τι παρενέργειες έχει το κάθε εμβόλιο
Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna
«Διότι υπάρχει πιθανότητα το παυσίπονο πριν από το εμβόλιο να οδηγήσει σε μειωμένη ανοσολογική αντίδραση», απαντά ο Dr. Gregory Poland, διευθυντής της Ομάδας Έρευνας Εμβολίων της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Η ακριβής έκταση του κινδύνου αυτού δεν είναι γνωστή, προσθέτει. Οπωσδήποτε, όμως, είναι προτιμότερο να πονέσει κανείς ή να ανεβάσει λίγο πυρετό, από το να ρισκάρει να καταστήσει το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό.
«Εάν μετά το εμβόλιο εκδηλώσετε συμπτώματα, τότε ασφαλώς μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο ή αντιπυρετικό φάρμακο. Όχι όμως εκ των προτέρων», τονίζει ο Dr. Poland.
Οι εξαιρέσεις
Βέβαια, η σύσταση αυτή έχει και εξαιρέσεις, συνεχίζει. Οι πάσχοντες από ημικρανία, λ.χ., οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, δεν πρέπει να την διακόψουν. «Πολλοί ασθενείς παίρνουν προφυλακτική αγωγή για τις ημικρανίες τους, διότι είναι τόσο ισχυρές ώστε μπορεί να τους οδηγήσουν στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς αυτοί ασφαλώς δεν θα διακόψουν τη θεραπεία τους επειδή επίκειται το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός», λέει.
Το ίδιο ισχύει γενικώς για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους. Αν πάντως έχετε αμφιβολία, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Για να καθησυχάσουν όμως οι ασθενείς για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο Dr. Poland τονίζει πως κατά κανόνα είναι διαχειρίσιμες, αν και διαφέρουν έπειτα από κάθε δόση.
Οι συχνότερες παρενέργειες
Στην πραγματικότητα, είναι συχνότερες και τυπικά πιο έντονες μετά την δεύτερη δόση από το εμβόλιο απ’ ό,τι μετά την πρώτη. Οι πιο συνηθισμένες μετά την πρώτη δόση είναι:
- Πόνος στο σημείο της έγχυσης
- Πονοκέφαλο
- Καταβολή δυνάμεων
Μετά την δεύτερη δόση, εξ άλλου, εμφανίζονται συχνότερα αντιδράσεις, όπως:
- Πόνος στο σημείο της ένεσης
- Καταβολή δυνἀμεων
- Πονοκέφαλος
- Μυαλγίες (πόνοι στους μυς)
- Πυρετός
- Αρθραλγίες
- Ναυτία
- Οίδημα (πρήξιμο) στο σημείο της έγχυσης ή στους παρακείμενους λεμφαδένες
Πόσοι τις παρουσιάζουν
Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ποσοστό έως και 89% των ατόμων που κάνουν εμβόλιο mRNA παρουσιάζουν τουλάχιστον μία τοπική παρενέργεια (στο σημείο της έγχυσης). Και το τουλάχιστον 55% έχουν μία ή περισσότερες (συστηματικές) ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ πυρετό, πόνους στο σώμα).
Ωστόσο οι αντιδράσεις αυτές είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. Επίσης υποχωρούν μέσα σε 1-3 ημέρες. Τα συμπτώματα αυτά είναι συχνότερα και πιο έντονα στις ηλικίες κάτω των 55 ετών, απ’ ό,τι σε εκείνες πάνω από τα 65 έτη, σύμφωνα με τα CDC.
«Οι παρενέργειες αυτές προκαλούνται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού εναντίον του κορωνοϊού», λέει ο Dr. Poland. «Είναι η εμφανής ένδειξη ότι ο οργανισμός παράγει αντισώματα για να εξουδετερωθεί ο νέος κορωνοϊός».
Όχι και στα αντισταμινικά
Τα CDC αναφέρουν επίσης πως ούτε τα αντισταμινικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, αλλά η προληπτική λήψη τους πριν από το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό ενέχει έναν σοβαρό κίνδυνο. «Μπορεί να καλύψει την έναρξη μιας αλλεργικής αντίδρασης και αυτή να μην γίνει εγκαίρως αντιληπτή», τονίζει ο Dr. Poland.
Στις συστάσεις τους, τα CDC τονίζουν ότι τα αντισταμινικά δεν προλαμβάνουν την αναφυλαξία. Το σοβαρότερο όμως είναι πως μπορεί να καλύψουν τα δερματικά συμπτώματά της. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να υπάρξει επικίνδυνη καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία της.
Εάν τυχόν υπάρξει αλλεργική αντίδραση μετά το εμβόλιο, τότε τα αντισταμινικά μπορούν να ληφθούν, εφ’ όσον το συστήσει ο θεράπων ιατρός του ασθενούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Προσοχή σε αυτό το σύμπτωμα για τους άνω των 65 – Συνήθως δεν του δίνουν σημασία
Κορωνοϊός: Αναλυτικά τι παρενέργειες έχει το κάθε εμβόλιο
Κορονοϊός: Ναι στην διπλή μάσκα, αλλά ΜΗΝ συνδυάζετε αυτούς τους τύπους μάσκας
Κορονοϊός: Αυτές οι τρεις παρενέργειες μετά το εμβόλιο σημαίνουν ότι λειτουργεί