Iatropedia

Κορωνοϊός: Δείτε ποιες μάσκες διευκολύνουν περισσότερο την επικοινωνία

Τα οπτικά ερεθίσματα είναι πολύ σημαντικά για επιτυχή επικοινωνία, καθώς παρέχουν συμπληρωματικές πληροφορίες στην ομιλία.

Οι μάσκες προσώπου μπορεί να μας προστατεύουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, αλλά εμποδίζουν την ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ μας. Με τόσα διαφορετικά είδη, όμως, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, πώς μπορεί να ξέρει κάποιος ποια να διαλέξει ώστε να επικοινωνεί καλύτερα;

Την απάντηση έδωσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, οι οποίοι εξέτασαν τρία είδη μάσκας:

Όπως διαπίστωσαν, την μεγαλύτερη δυσκολία στην λεκτική επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ατόμων δημιουργούσαν οι υφασμάτινες μάσκες. Γι’ αυτό οι επιστήμονες συνιστούν σε όσους βασίζονται στην ομιλία στο επάγγελμά τους (π.χ. δάσκαλοι, καθηγητές) να χρησιμοποιούν χειρουργικές μάσκες.

Τα ευρήματα αυτά παρουσιάσθηκαν στο διαδικτυακό 179ο Ετήσιο Συνέδριο της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής (AVE 2020).

Οπτικά ερεθίσματα

«Τα οπτικά ερεθίσματα και οι εκφράσεις του προσώπου είναι πολύ σημαντικά για επιτυχή επικοινωνία. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε πολύβουους χώρους, όταν π.χ. πολλά άτομα μιλούν ταυτοχρόνως», δήλωσε η Dr Sandie Keerstock, από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Όπως εξήγησε, τα ερεθίσματα αυτά παρέχουν συμπληρωματικές πληροφορίες στην ομιλία. Μπορεί επίσης να αναπληρώνουν ηχητικά μηνύματα που απουσιάζουν λόγω του περιβάλλοντος θορύβου.

Τα οφέλη αυτά είναι ακόμα σημαντικότερα όταν συζητά κάποιος με άτομα που δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα στην οποία τους μιλά. Αυτό συμβαίνει λ.χ. με τους καθηγητές ξένων γλωσσών όταν κάνουν μάθημα στους μαθητές τους.

Δυστυχώς, με τις προστατευτικές μάσκες προσώπου χάνεται η οπτική επαφή με το πρόσωπο του συνομιλητή μας. Επομένως, «πρέπει να χρησιμοποιούνται είδη που εμποδίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την λεκτική επικοινωνία», είπε ο Dr Pasquale Bottalico, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Λόγου & Ακοής του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊ. «Οι χειρουργικές μάσκες και οι Ν95 μπορεί να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην κατανόηση του λόγου και στην επικοινωνία».

Πάντως στη χώρα μας διατίθενται και είδη μάσκας με διάφανο πλαστικό στο πρόσθιο μέρος τους, για να διευκολύνεται η επικοινωνία των ατόμων με προβλήματα ακοής.

Οι μελέτες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρικές επιθεωρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο για την COVID-19: Αυτός είναι ο λόγος

Οι υφασμάτινες μάσκες για τον κορονοϊό λειτουργούν αλλά μόνο αν κάνετε αυτό αφότου τις φοράτε

COVID-19: Πρέπει να είσαι τρελός για να μην φοράς μάσκα αφότου δεις το πείραμα της Mayo Clinic