Κορωνοϊός: Έχουμε συμπτώματα ολοένα ταχύτερα, με κάθε νέο στέλεχος. Τι δείχνει νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τα ευρήματα από νέα μεγάλη ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων. Πόσο άλλαξε η περίοδος επωάσεως από τις αρχές της πανδημίας έως σήμερα. Σε ποιες ομάδες του πληθυσμού περνάει περισσότερος καιρός έως ότου αναπτυχθούν συμπτώματα.

Αν σας μολύνει σήμερα ο κορωνοϊός, ο χρόνος που θα περάσει έως ότου εκδηλώσετε τα πρώτα συμπτώματα (περίοδος επωάσεως) θα είναι σημαντικά μικρότερος απ’ ό,τι στις αρχές της πανδημίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από την Κίνα εξέτασαν 142 διαφορετικές μελέτες που διεξήχθησαν στη διάρκεια της πανδημίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το αρχικό στέλεχος, ο κορωνοϊός Άλφα, είχε περίοδο επωάσεως πέντε ημέρες κατά μέσον όρο. Σήμερα, όμως, που επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον είναι κάτω από 3,5 ημέρες.

Τα ευρήματα έχουν αντίκτυπο στην αληθινή ζωή, λένε οι ερευνητές. Και αυτό, διότι η περίοδος επωάσεως είναι σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό της περιόδου απομόνωσης των ασθενών.

Τη νέα μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Τα στοιχεία που εξετάστηκαν αφορούσαν 8.112 ασθενείς.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η μέση περίοδος επώασης από τότε που μπήκε ο κορωνοϊός στη ζωή μας είναι 6,57 ημέρες. Ωστόσο αυτό είναι ο μέσος όρος. Υπάρχουν ασθενείς που αρρωσταίνουν σχεδόν αμέσως (σε μόλις 1,8 μέρες) και άλλοι που εκδηλώνουν συμπτώματα μετά από πολλές μέρες (έως και 18,87).

Ανά στέλεχος

Επιπλέον, ο γενικός μέσος όρος έχει σημαντικές αποκλίσεις αναλόγως με το στέλεχος του κορωνοϊού που κατά καιρούς επικράτησε. Ειδικότερα η μέση περίοδος επώασης ήταν:

  • 5 ημέρες με την παραλλαγή Άλφα (ο πρώτος κορωνοϊός)
  • 4,5 ημέρες με την παραλλαγή Βήτα. Ήταν γνωστή και ως ο κορωνοϊός της Νότιας Αφρικής και εμφανίστηκε τον Μάιο του 2020
  • 4,41 ημέρες με την παραλλαγή Δέλτα. Ήταν ιδιαίτερη μεταδοτική και επικράτησε παγκοσμίως το 2021
  • 3,42 μέρες με την παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί σήμερα

Οι ερευνητές τονίζουν πως όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός στις αρχές του 2020, η περίοδος επώασής του ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι με άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Παραδείγματος χάριν, οι ιοί του κοινού κρυολογήματος (ιώσεις) προκαλούν συμπτώματα μέσα σε 3,2 ημέρες. Η γρίπη προκαλεί συμπτώματα μέσα σε λιγότερο από 2 ημέρες. Οι ρινοϊοί (προκαλούν ιώσεις) εκδηλώνονται μέσα σε 1,5 ημέρα.

Παιδιά και ηλικιωμένοι

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα συμπτώματα εμφανίζονταν ταχύτερα ή όψιμα αναλόγως και με την ηλικία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ηλικιωμένοι (άνω των 60 ετών) και οι ανήλικοι είχαν μεγαλύτερη περίοδο επώασης. Κατά μέσον όρο ήταν 7,43 ημέρες στους ηλικιωμένους και 8,82 ημέρες στις ηλικίες κάτω των 18 ετών.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται διαρκώς για να γίνεται πιο αποτελεσματικός όσον αφορά την μεταδοτικότητά του, τη σοβαρότητά του και την περίοδο επωάσεως», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή του, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock