Κορωνοϊός: Έγινε η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων από δότη με γνωστή Covid-19
Την πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων από δότη τον οποίο είχε μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19, πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Βέλγιο.
Όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Leuven (UZ Leuven), η δότρια ήταν μία 72χρονη γυναίκα που είχε εκδηλώσει ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός τρεις μήνες πριν από τον θάνατό της. Η γυναίκα ήταν εγκεφαλικά νεκρή έπειτα από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.
Δέκτης των πνευμόνων της ήταν μία γυναίκα ηλικίας 61 ετών, η οποία έπασχε από τελικού σταδίου χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η γυναίκα αυτή βρισκόταν 7 μήνες στη λίστα για διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η δότρια των πνευμόνων δεν έπασχε από προβλήματα υγείας. Δεν είχε υπάρξει επίσης ποτέ καπνίστρια. Ο κορωνοϊός την είχε μολύνει κάποια στιγμή τον Απρίλιο, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επιδημίας στο Βέλγιο.
Είχε αντισώματα
Η γυναίκα δεν είχε τότε ελεγχθεί για τον ιό, αλλά είχε όλα τα ύποπτα συμπτώματα (πυρετό, βήχα, αδυναμία και πόνους στους μυς). Επιπλέον, ο σύζυγός της νόσησε βαριά από τον κορωνοϊό και τελικά έχασε τη ζωή του.
Η γυναίκα ανάρρωσε στο σπίτι της, αλλά τον Ιούλιο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ενδοκρανιακή αιμορραγία. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε αντισώματα του κορωνοϊού στον οργανισμό της. Ωστόσο ο κορωνοϊός δεν είχε αφήσει εμφανείς βλάβες στους πνεύμονές της.
Εκτός από τους πνεύμονες, οι γιατροί έλαβαν και το ήπαρ της για να μεταμοσχευθεί σε άλλο ασθενή.
Η 61 ετών ασθενής που έλαβε τους πνεύμονες, παρέμεινε στην εντατική 6 ημέρες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε απλό θάλαμο και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο 35 ημέρες μετά την μεταμόσχευση.
Ο μοριακός έλεγχος που της έγινε την 15η, 34η και 90η μετεγχειρητική ημέρα δεν βρήκε ίχνη του νέου κορωνοϊού στον οργανισμό της. Επιπλέον, οι αξονικές τομογραφίες πνευμόνων που έκανε την 14η, 24η και 90η μετεγχειρητική ημέρα δεν είχαν ενδείξεις βλάβης. Τέλος, η σπιρομέτρηση την 90η ημέρα ήταν φυσιολογική.
Εν γνώσει του ιστορικού
Οι γιατροί από το UZ Leuven γράφουν στο άρθρο τους πως είναι γενικώς αποδεκτό να μην γίνονται μεταμοσχεύσεις πνευμόνων από δότες που καταλήγουν από ενεργό μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Ωστόσο από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, οι ισχύουσες οδηγίες είναι να λαμβάνεται απόφαση κατά περίπτωση. Σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς & Πνευμόνων (ISHLT), οι πνεύμονες μπορεί να θεωρηθούν κατάλληλοι για μεταμόσχευση εφ’ όσον:
- Έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της λοίμωξης που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός
- Βγουν αρνητικά δύο μοριακά τεστ με τη μέθοδο PCR, με χρονική διαφορά 24 ωρών μεταξύ τους
- Δεν ανιχνευθούν μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες εξαιτίας του κορωνοϊού
Οι Βέλγοι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι στη διάρκεια της πανδημίας έχουν γίνει δύο αθέλητες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων από ασυμπτωματικούς δότες. Η δική τους ωστόσο είναι η πρώτη όπου η δότρια εν γνώσει των επιστημόνων είχε υπάρξει ασθενής του κορωνοϊού.
Η περίπτωσή της αποδεικνύει ότι «καλά επιλεγμένοι πνεύμονες μπορούν να μεταμοσχευθούν με ασφάλεια μετά τη λοίμωξη Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Dr. Laurens Ceulemans, χειρουργός μεταμοσχεύσεων στο UZ Leuven. «Είναι επίσης ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι πνεύμονες μπορούν να αναρρώσουν αρκετά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ώστε να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση».