Κορωνοϊός: Είναι πιο επικίνδυνος για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1
Ο κορωνοϊός Covid-19 δεν είναι εξίσου επικίνδυνος για όλους τους ασθενείς με διαβήτη. Ορισμένοι από αυτούς διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή της νόσου που προκαλεί, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.
Το συμπέρασμά τους βασίζεται στην ανάλυση όλων των σοβαρών κρουσμάτων της λοίμωξης Covid-19 σε ασθενείς με διαβήτη, τα οποία καταγράφηκαν στη χώρα τους μεταξύ 1 Μαρτίου και 31 Ιουλίου 2020. Στα «σοβαρά κρούσματα» συμπεριλαμβάνονται όσα χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική και όσα κατέληξαν.
Όπως αναφέρουν, την 1 Μαρτίου 2020 ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού της Σκωτίας ήταν 5,46 εκατομμύρια άνθρωποι. Από σακχαρώδη διαβήτη έπασχαν οι 319.349 από αυτούς (ποσοστό 5,8%). Έως τις 31 Ιουλίου 2020 είχαν εκδηλώσει βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός:
- 1.082 από τους πάσχοντες από διαβήτη (ποσοστό 0,3% του συνόλου)
- 4.081 από τον πληθυσμό χωρίς διαβήτη (ποσοστό 0,1%)
Αυτό σημαίνει ότι, κατ’ αρχάς, οι ασθενείς με διαβήτη είχαν σχεδόν 40% περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο είχε σημασία το είδος του διαβήτη από το οποίο έπασχαν. Ειδικότερα:
- Οι πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά από το νέο κορωνοϊό
- Οι πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες βαριάς νόσου Covid-19
Ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο
Ωστόσο ο κίνδυνος εκδήλωσης βαριάς μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, επηρεαζόταν και από άλλους παράγοντες. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανακάλυψαν ότι ο κορωνοϊός ήταν πιο επικίνδυνος για τους άνδρες με διαβήτη απ’ ό,τι για τις γυναίκες.
Επιπλέον, ο χώρος διαβίωσης έπαιζε σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες βαριάς νόσου. Οι διαβητικοί που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας διέτρεχαν 16,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι όσοι ζούσαν στα σπίτια τους. Αντίστοιχα, όσοι ζούσαν σε υποβαθμισμένες περιοχές είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά.
Το ιατρικό ιστορικό επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο. Ο νέος κορωνοϊός ήταν πιθανότερο να προκαλέσει σοβαρή νόσο στους διαβητικούς με ιστορικό:
- Αμφιβληστροειδοπάθειας
- Πρόσφατης εισαγωγής στο νοσοκομείο για διαβητική κετοξέωση
- Πρόσφατης εισαγωγής στο νοσοκομείο για υπογλυκαιμία
Ο κορωνοϊός ήταν πιο επικίνδυνος και στους ασθενείς με διαβήτη που είχαν:
- Φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο (δεν ρύθμιζαν καλά το σάκχαρό τους)
- Μειωμένη νεφρική λειτουργία
- Λήψη πολλών φαρμάκων (αντιδιαβητικών και άλλων)
Ο κορωνοϊός ήταν επίσης πιο επικίνδυνος για τους ασθενείς με διαβήτη ηλικίας άνω των 60 ετών. Τέλος, περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά είχαν και όσοι ταυτοχρόνως έπασχαν από άλλα νοσήματα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19.
Προγνωστικό μοντέλο
Με βάση τα ευρήματά του, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο που υπολογίζει τον κίνδυνο για κάθε ασθενή με διαβήτη. Το προγνωστικό μοντέλο τους συμπεριλαμβάνει 15 παραμέτρους, μεταξύ των οποίων το φύλο, η ηλικία και η διάρκεια του διαβήτη.
Οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν για να εντοπίσουν τους διαβητικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου. Όπως διαπίστωσαν, η ακρίβειά του έφθανε το 85% όταν λαμβάνονταν υπ’ όψιν και οι 15 παράμετροι. Αντιθέτως, μειωνόταν στο 76% όταν λαμβάνονταν υπ’ όψιν μόνο το φύλο, η ηλικία, το είδος και η διάρκεια του διαβήτη.
Τα ευρήματα αυτά «αντικρούουν την άποψη πως όλοι οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν παρόμοιο κίνδυνο», τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Helen Colhoun, καθηγήτρια Γενετικής στο πανεπιστήμιο.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Diabetes and Endocrinology.