Iatropedia

Κορωνοϊός Εμβόλια: 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε ή να αποφύγετε

Τι ισχύει για όσους έχουν ήδη περάσει τη νόσο Covid-19, για όσους έχουν μακροχρόνια συμπτώματα, για τους αλλεργικούς. Τι να κάνουν όσοι δεν ξέρουν αν πρέπει να εμβολιαστούν.

Σε έναν αληθινό αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η ανθρωπότητα για να παραχθούν και να χορηγηθούν εγκαίρως αρκετά εμβόλια, ώστε να προστατευθούμε το ταχύτερο δυνατόν εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στην προσπάθεια αυτή, όμως, λέγονται και ακούγονται πολλά.

Για να διαχωρίσετε την ήρα απ’ το στάρι, να δέκα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε (ή να αποφύγετε).

Να κάνετε το εμβόλιο όταν έρθει η σειρά σας

Μόλις ανακοινωθεί πως ανήκετε στις πληθυσμιακές ομάδες που μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, να το κάνετε αμέσως. Να ξέρετε ότι το ραντεβού μπορεί να κλειστεί μετά από αρκετές εβδομάδες. Αυτό είναι φυσιολογικό. Οι προηγούμενοι από εσάς πρέπει να κάνουν δύο δόσεις και επομένως έχουν διπλά ραντεβού.

Μην αφήνετε την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια να θολώνει την κρίση σας

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει τον κόσμο από το να εμβολιαστεί. Ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από αναξιόπιστες πληροφορίες για τα εμβόλια. Μην πιστεύετε ό,τι σας «σερβίρουν». Να το διπλοτσεκάρετε με αξιόπιστες πηγές. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) έχουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα για τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Να κάνετε το εμβόλιο, εάν είχατε νοσήσει από Covid-19

Πάντοτε υπάρχει κίνδυνος να σας ξαναμολύνει ο κορωνοϊός, όσο μικρή κι αν είναι αυτή η πιθανότητα. Επιπλέον, τα εμβόλια πιστεύεται ότι προσφέρουν ισχυρότερη προστασία απ’ ό,τι η φυσική ανοσία. Επομένως, να κάνετε το εμβόλιο ανεξάρτητα από το ιστορικό σας, όσον αφορά τη νόσο Covid-19.

Προσοχή, όμως. Τα CDC τονίζουν πως δύο ομάδες αναρρωσάντων ασθενών πρέπει να περιμένουν 90 ημέρες πριν κάνουν το εμβόλιο. Αυτοί είναι:

Για παν ενδεχόμενο, αν είχατε αρρωστήσει από κορωνοϊό και δεν γνωρίζετε τι θεραπεία κάνατε, συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας.

Μην κάνετε το εμβόλιο αν έχετε ύποπτα συμπτώματα ή διαγνωσμένη νόσο Covid-19 την ημέρα του ραντεβού

Το ίδιο ισχύει και αν βρίσκεστε σε καραντίνα έπειτα από έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα, λέει στο CNN ο Dr. Michael Ison, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Συνεπώς, να αναβάλλετε το ραντεβού για το εμβόλιο έως ότου αναρρώσετε και βγείτε από την απομόνωση. Ο γιατρός σας θα σας πει πότε να ορίσετε νέα ημερομηνία.

Να κάνετε το εμβόλιο, εάν έχετε μακροχρόνια συμπτώματα

Ο κορωνοϊός προκαλεί σε πολλούς ασθενείς συμπτώματα που επιμένουν για μήνες. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι:

Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να κάνετε το εμβόλιο. Αυτό συνιστά ο Dr. Peter Hotez, πρύτανης και καθηγητής Παιδιατρικής & Μοριακής Ιολογίας στην Εθνική Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Κολεγίου Ιατρικής Baylor. Όπως εξηγεί, τα μακροχρόνια συμπτώματα δεν είναι ένδειξη ενεργού μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Είναι ένδειξη παρατεταμένης φλεγμονώδους αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού.

Μην κάνετε άλλο είδος εμβολίου μέσα σε 14 ημέρες από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Αυτό το χρονικό διάστημα είναι το ελάχιστο που πρέπει να περιμένετε για να κάνετε άλλα εμβόλια, αναφέρουν τα CDC. Στα άλλα εμβόλια συμπεριλαμβάνονται όλα τα γνωστά, όπως της γρίπης ή του έρπη.

Αν πάντως κατά λάθος κάνετε κάποιο εμβόλιο μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, μην αναβάλλετε την επόμενη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, προσθέτουν.

Οι συστάσεις αυτές μπορεί να αναθεωρηθούν, καθώς συλλέγονται ολοένα περισσότερα δεδομένα για τα εμβόλια, διευκρινίζουν τα CDC.

Να ενημερώσετε το προσωπικό στο εμβολιαστικό κέντρο για τις αλλεργίες σας

Αν έχετε οποιαδήποτε αλλεργία, όσο σοβαρή ή ήπια κι αν είναι, να ενημερώσετε οπωσδήποτε το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου. Εννοείτε πως πρέπει να μιλήσετε πριν κάνετε το εμβόλιο για να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Τα εμβόλια mRNA που αυτή τη στιγμή χορηγούνται ευρέως σε Ευρώπη και ΗΠΑ μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν ήπιες ή σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Αν έχετε αμφιβολία για το αν πρέπει να κάνετε το εμβόλιο, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Μην φύγετε από το εμβολιαστικό κέντρο αν δεν περάσουν 15-30 λεπτά

Το μέτρο αυτό είναι προληπτικό, μη τυχόν κι εμφανιστεί κάποια όψιμη αλλεργική αντίδραση. Να περιμένετε 15 λεπτά αν δεν έχετε αλλεργίες και 30 αν έχετε ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων.

Αν παρουσιάσετε συμπτώματα σοβαρής αλλεργίας μετά την αποχώρησή σας από το κέντρο, καλέστε αμέσως το 166. Ειδάλλως επικοινωνήστε επειγόντως με τον γιατρό σας και φύγετε για το νοσοκομείο.

Να κάνετε στην ώρα της την δεύτερη δόση του εμβολίου

Η πρώτη δόση δεν είναι αρκετή για να προστατευθείτε από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Χρειάζεστε και τη δεύτερη. Και πάλι όμως θα περάσουν μερικές εβδομάδες έως ότου αποκτήσετε ανοσία.

Με το εμβόλιο της Pfizer η δεύτερη δόση πρέπει να γίνεται 21 ημέρες μετά την πρώτη. Με το εμβόλιο της Moderna το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είναι 28 ημέρες. Μην κάνετε τη δεύτερη δόση νωρίτερα.

Πάντως, κι αν καθυστερήσει μερικές μέρες το ραντεβού σας, δεν πρέπει να ανησυχήσετε. Τα CDC λένε πως με κανένα από τα δύο εμβόλια αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα.

Να συνεχίσετε να τηρείτε τα μέτρα προστασίας μετά το εμβόλιο

Μάσκες, κοινωνική απόσταση και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των χεριών παραμένουν απαραίτητα. Και θα εξακολουθήσουν να είναι έως ότου εμβολιαστεί η πλειονότητα του πληθυσμού και τεθεί επιτέλους υπό έλεγχο η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός SARS-COV-2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Ποιο υποκείμενο νόσημα είναι η #2 αιτία θανάτου από COVID-19 μετά την προχωρημένη ηλικία!

Κορονοϊός: Έχετε απώλεια όσφρησης λόγω COVID-19; Τι να κάνετε για να επανέλθει

Ο κορονοϊός μεταδίδεται σε λιγότερο από 15 λεπτά!