Αναλυτικά στοιχεία για τις παρενέργειες που εκδήλωσαν στο εμβόλιο εναντίον του νέου κορωνοϊού οι πρώτοι 650.000 άνθρωποι που εμβολιάστηκαν στο Ισραήλ, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν ένας στους 1.000 εμβολιασθέντες είχαν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες στο εμβόλιο που προστατεύει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.
Συνολικά, 652 άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα μετά το εμβόλιο. Τα πιο συχνά από αυτά ήταν:
- Αδυναμία, ζάλη και πυρετός. Αναφέρθηκαν από συνολικά 319 ανθρώπους. Οι πέντε από αυτούς ανέφεραν επίσης διάρροια.
- Συμπτώματα στο σημείο της έγχυσης. Αναφέρθηκαν από 239 ανθρώπους. Συμπεριλάμβαναν πόνο, περιορισμό της κινητικότητας του μπράτσου, διόγκωση (πρήξιμο) και κοκκίνισμα
- Νευρολογικά συμπτώματα. Αναφέρθηκαν από 26 άτομα που έκαναν το εμβόλιο. Οι 19 από αυτούς παρουσίασαν αίσθημα μυρμηγκιάσματος στο χέρι όπου εμβολιάσθηκαν.
- Αλλεργικές αντιδράσεις. Αναφέρθηκαν από 14 άτομα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται κνησμός και οίδημα (διόγκωση) της γλώσσας και του λαιμού.
Από τους 652 ανθρώπους που ανέφεραν ότι είχαν μία ή περισσότερες παρενέργειες στο εμβόλιο, μόνο οι 51 (ποσοστό 0,008%) ζήτησαν ιατρική βοήθεια γι’ αυτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου.
Μαζικοί εμβολιασμοί
Αναφέρθηκαν ακόμα τέσσερα περιστατικά κατά τα οποία οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν έχασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη ζωή τους. Ωστόσο τα τρία από αυτά δεν είχαν καμία σχέση με το εμβόλιο, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, τους συγγενείς και τους γιατρούς τους. Το τέταρτο περιστατικό, που αφορά έναν 88χρονο άνδρα με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας, διερευνάται ακόμα.
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Τι παρενέργειες είχαν οι πρώτοι 400.000 που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer
Κορωνοϊός: Γιατρός εκδήλωσε σοβαρή αλλεργία στο εμβόλιο της Moderna
Κορωνοϊός: Οδηγίες των αλλεργιολόγων για το εμβόλιο. Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Το Ισραήλ εμβολιάζει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους (προσπαθεί να φτάσει τους 150.000 ημερησίως). Στόχος της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι έως το τέλος του Ιανουαρίου να έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού 2,25 εκατομμύρια από τους συνολικά 9,2 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.
Οι προαναφερθείσες παρενέργειες αφορούν τους πολίτες που είχαν εμβολιαστεί στη χώρα έως και τις 29 Δεκεμβρίου 2020.
Αρρώστησαν πριν δράσει το εμβόλιο
Ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ακόμα ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021 ο νέος κορωνοϊός ανιχνεύθηκε σε σχεδόν 240 πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο στο Ισραήλ χορηγούνται εμβόλια mRNA, τα οποία δεν περιέχουν τον κορωνοϊό, αλλά θραύσμα από το γενετικό υλικό του. Επομένως, είναι αδύνατον να κολλήσει κανείς κορωνοϊό από αυτά.
Τι μπορεί να συνέβη; Οι ειδικοί λένε ότι ο οργανισμός αρχίζει να παράγει αντισώματα εναντίον του νέου κορωνοϊού 8-10 ημέρες μετά το πρώτο εμβόλιο. Πλήρης προστασία αναπτύσσεται μόνο όταν γίνει και η δεύτερη δόση, που απέχει τουλάχιστον 3 εβδομάδες από την πρώτη.
Μετά την πρώτη δόση η προστασία από το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, που χορηγείται αυτή τη στιγμή στους Ισραηλινούς, φθάνει στο περίπου 52%. Μετά και τη δεύτερη δόση, φθάνει το 95%, αλλά αφού περάσει άλλη μία εβδομάδα. Συνολικά, δηλαδή, απαιτούνται 28 ημέρες για να αποκομίσει κάποιος επαρκή προστασία. Και πάλι όμως θα έχει 5% πιθανότητες να νοσήσει από κορωνοϊό.
Επομένως, αν ο κορωνοϊός μολύνει ένα άτομο λίγες ημέρες πριν αρχίσει να εμβολιάζεται ή στη διάρκεια του εμβολιασμού, μπορεί κάλλιστα να τον αρρωστήσει. Το γεγονός αυτό εξαίρει τη σημασία που έχει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας (π.χ. μάσκες, αποστάσεις).
Νεότερα δεδομένα για τις αλλεργικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, σε νέα μελέτη για τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια mRNA που έχουν εγκριθεί για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός, αναφέρθηκε ότι μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2020 είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ:
- Τουλάχιστον 10 περιστατικά σοβαρής αλλεργίας στο εμβόλιο της εταιρείας Pfizer
- Τουλάχιστον 2 περιστατικά σοβαρής αλλεργίας στο εμβόλιο της εταιρείας Moderna
Τα περιστατικά αυτά καταγράφηκαν μεταξύ των περισσότερων από 2 εκατομμύρια ατόμων που είχαν εμβολιαστεί έως εκείνη την ημερομηνία. Σήμερα, ο αριθμός των εμβολιασθέντων ανέρχεται σε 4,33 εκατομμύρια.
Τα παραπάνω δεδομένα επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και πρέπει άφοβα, αλλά οργανωμένα, να τα κάνουμε.