Iatropedia

Κορωνοϊός: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφανίζει μακρά COVID-19

Τι αποκαλύπτει μία από τις πιο αξιόπιστες μελέτες για τα μακροχρόνια συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα της μακράς-COVID-19.

Ένας στους οκτώ ενήλικες που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα της COVID-19, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες έως σήμερα για την λεγόμενη μακρά COVID-19.

Από τους ασθενείς που είχαν διαγνωσμένη COVID-19, το 21,4% εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα νέο ή πιο έντονο σύμπτωμα 3-5 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη. Το αντίστοιχο ποσοστού σε ομάδα συνομηλίκων τους που δεν είχε μολύνει ο κορωνοϊός ήταν 8,7%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ένα όγδοο των ατόμων του γενικού πληθυσμού (συγκεκριμένα το 12,7%) εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα εξαιτίας της COVID-19.

Τα κύρια συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της μακράς COVID-19 είναι, σύμφωνα με τη μελέτη:

Τα παραπάνω συμπτώματα κορυφώνονταν σε σοβαρότητα περίπου τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη που προκαλούσε ο κορωνοϊός. Ύστερα, όμως, δεν εμφάνιζαν μείωση.

Λιγότερο συχνά

Άλλα συμπτώματα που προκαλούσε ο κορωνοϊός, αλλά ήταν λιγότερο συχνά και σοβαρά ήταν:

Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε όμως ψυχολογικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούντιθ Ροσμάλεν από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 76.422 ανθρώπους. Οι 4.231 από αυτούς (ποσοστό 5,5%) είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Όπως τόνισαν, «το μετα-COVID-19 σύνδρομο, γνωστό και ως μακρά COVID-19, αποτελεί ένα επείγον πρόβλημα με αυξανόμενη επίπτωση στους ανθρώπους».

Σχολιάζοντας την ολλανδική μελέτη, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ, από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ανέφερε ότι «με βάση τα έως τώρα στοιχεία, ενισχύεται η άποψη ότι η μακρά COVID-19 είναι συχνή και μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον επί δύο χρόνια, μολονότι η σοβαρή μορφή της εμφανίζεται μόνο σε μια μειονότητα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ