Οι πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου εάν έχουν αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα. Και αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Στη μελέτη εντάχθηκαν 11.312 πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία της Ισπανίας μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020. Το σχεδόν 19% (οι 2.128) είχαν ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη. Όλοι τους είχαν νοσήσει αρκετά σοβαρά από τον κορωνοϊό, ώστε να χρειασθούν νοσηλεία.
Από τους ασθενείς αυτούς, ο ένας στους πέντε (οι 2.289) κατέληξαν στη διάρκεια της νοσηλείας τους. Σε σύγκριση με όσους είχαν σάκχαρο κάτω από τα όρια του διαβήτη (κάτω από 140 mg/dl), όσοι είχαν πολύ υψηλό σσάκχαρο (πάνω από 180 mg/dl) διέτρεχαν:
- Διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν 15,7% και 41,1% αντιστοίχως
- Μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας
- Μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειασθούν διασωλήνωση
Συνολικά, το ιδιαίτερα αυξημένο σάκχαρο συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 50% του κινδύνου θανάτου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν προϋπήρχε διαβήτης ή όχι. Στην πραγματικότητα, η μελέτη δεν βρήκε διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη και εκείνων χωρίς τη νόσο.
Τι προκαλεί μη διαβητική υπεργλυκαιμία
Το σάκχαρο μπορεί να αυξηθεί απότομα εξαιτίας πολλών παραγόντων ή να αυξάνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο γνωστή αιτία αύξησης του σακχάρου. Ωστόσο υπάρχει και η μη διαβητική υπεργλυκαιμία (υπεργλυκαιμία λέγεται επιστημονικά το αυξημένο σάκχαρο). Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτυχθεί είναι:
- Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και μία σπάνια νόσος που λέγεται σύνδρομο Cushing
- Οι εγχειρήσεις και οι τραυματισμοί (π.χ. εγκαύματα)
- Οι λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία, ουρολοίμωξη)
- Ορισμένα φάρμακα (π.χ. στεροειδή, διουρητικά)
- Η σίτιση μέσω ρινογαστρικού ή εντερικού σωλήνα ή ενδοφλεβίως
- Το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή διαβήτη κυήσεως
- Η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
Απαραίτητος ο έλεγχος κατά την εισαγωγή
Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα για το θέμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα ευρήματά τους ενισχύουν εκείνα προγενέστερων ερευνητικών ομάδων, οι οποίες είχαν δείξει ότι το αυξημένο σάκχαρο σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα στους ασθενείς που προσβάλλει ο κορωνοϊός.
Ενισχύουν επίσης την άποψη ότι κατά την εισαγωγή ενός ασθενούς στο νοσοκομείο πρέπει να ελέγχεται το σάκχαρό του. Εάν βρεθεί αυξημένο, «είναι απαραίτητο να αρχίζει αμέσως θεραπεία για τη ρύθμισή του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Francisco Javier Carrasco-Sánchez, παθολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Juan Ramon Jimenez στην πόλη Ουέλβα της Ισπανίας.
«Η υπεργλυκαιμία κατά την εισαγωγή δεν πρέπει να παραβλέπεται. Είναι αναγκαίο να ανιχνεύεται και να αντιμετωπίζεται. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η έκβαση των ασθενών με Covid-19, ανεξαρτήτως εάν είναι διαβητικοί ή όχι», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί το αυξημένο σάκχαρο αίματος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς που νοσεί ο κορωνοϊός. Ενδέχεται, όμως, η υπεργλυκαιμία να συντελεί στη φλεγμονή που προκαλεί η νόσος Covid-19. Ή μπορεί να επηρεάζει άμεσα τους μηχανισμούς με τους οποίους αναπτύσσονται οι θανατηφόρες επιπλοκές της.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Medicine.