Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι απρόβλεπτη και κανείς δεν πρέπει να προσπαθεί να κολλήσει επίτηδες τον επικίνδυνο ιό. Ούτε καν τώρα, που η παραλλαγή Όμικρον θεωρείται πιο ήπια, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Όσοι το αποπειρώνται εκθέτουν τον εαυτό τους σε τεράστιο κίνδυνο. Χώρια οι συνέπειες στη δημόσια υγεία και την οικονομία, προσθέτουν.
«Πρέπει να είναι κανείς τρελός για να θέλει να μολυνθεί επίτηδες», λέει δεικτικά ο Dr. Robert Murphy, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.
Όπως εξηγεί, έχει δεχτεί πολλές κλήσεις από ανθρώπους που ρωτούν γιατί να μην κολλήσουν επίτηδες «για να τελειώνουν» με τον επίφοβο ιό. Η απάντησή του είναι σαφής.
«Ουδείς γνωρίζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», λέει. «Ούτε καν για τους εμβολιασμένους δεν είναι αυτό γνωστό, πόσο μάλλον για τους ανεμβολίαστους. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση στην σοβαρή COVID. Ποιος ξέρει αν ανήκει σε αυτή την κατηγορία ή όχι; Το να θες να κολλήσεις επίτηδες, είναι σαν να θες να παίξεις με εκρηκτικά. Ποιος χρειάζεται αυτό τον κίνδυνο;».
Η αλήθεια είναι ότι οι αναφορές για την παραλλαγή Όμικρον γεννούν αισθήματα απελπισίας, λέει η Dr. Mercedes Carnethon, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο Northwestern. Όχι μόνο είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά τα εμβόλια δεν φαίνεται να αποτρέπουν σε υψηλό βαθμό την μόλυνση από αυτήν. Ωστόσο αυτό είναι μόνο η μία πλευρά της ιστορίας.
Σε ποιους προκαλεί ήπια λοίμωξη η Όμικρον
«Είναι γεγονός ότι η παραλλαγή Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός φαίνεται να προκαλεί λιγότερες πνευμονικές βλάβες», λέει. «Αυτό όμως αφορά πρωτίστως τους εμβολιασμένους, οι οποίοι φαίνεται να την αντέχουν πολύ καλά».
Καθώς όμως αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνονται και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Γιατί; Διότι ως φαίνεται υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί ήπια νόσο.
«Η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι», εξηγεί η Dr. Carnethon. «Μερικοί από αυτούς δεν μπορούν να εμβολιαστούν, άλλοι δεν ήθελαν να εμβολιαστούν. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στα εμβόλια. Σε αυτούς τους ανθρώπους η Όμικρον προκαλεί σοβαρή νόσο».
Ήδη έχουν αναφερθεί νεκροί σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω της Όμικρον. Και όσο λιγότεροι κι αν είναι από τα θύματα της παραλλαγής Δέλτα, ποιος μπορεί να ξέρει αν θα αρρωστήσει σοβαρά ή όχι;
Τι πρέπει να κάνουμε
Για να προφυλαχθούμε από τον νέο μπελά που έφερε στη ζωή μας ο κορωνοϊός, πρέπει να τηρούμε οπωσδήποτε όλα τα μέτρα προστασίας.
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Αρκούν οι υφασμάτινες μάσκες για την Όμικρον; Τι απαντά κορυφαίος λοιμωξιολόγος
Η μάσκα υψηλής προστασίας σε όλους τους χώρους είναι απαραίτητη, τονίζει ο Dr. Murphy. Αν δεν την αντέχετε και θέλετε να φοράτε μόνο χειρουργική, φορέστε δύο χειρουργικές μάσκες. Αλλά μείνετε μακριά από τους άλλους. Η μεταξύ σας απόσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα, τονίζει. Να ξέρετε όμως ότι δεν θα αποκομίσετε την προστασία που παρέχουν οι μάσκες Ν95, ΚΝ95 ή KF94.
Αν πρόκειται να παρευρεθείτε σε οποιοδήποτε κοινωνικό γεγονός με κόσμο που δεν θα φορά προστατευτική μάσκα, να κάνετε προληπτικά ένα rapid τεστ, συνιστά.
Όσον αφορά τέλος τις υφασμάτινες μάσκες, πρέπει να αποτελούνται από αρκετά στρώματα υφάσματος για να παράσχουν κάποια προστασία, καταλήγει.
Φωτογραφία: iStock