Κορωνοϊός: Γιατί εγκρίθηκε η τρίτη δόση των εμβολίων στις ΗΠΑ. Τι σημαίνει η έγκριση
Οι υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση σε ορισμένους ασθενείς τρίτης δόσης από τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Γιατί χορηγήθηκε αυτή η έγκριση; Και τι υποδηλώνει για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους;
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), αποφάσισε να εγκρίνει την τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους. Πρόκειται για ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από νοσήματα ή λαμβάνουν φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους έχει (και) μειωμένη ανταπόκριση στα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η τρίτη δόση μπορεί να αυξήσει την προστασία που τους προσφέρουν τα εμβόλια, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.
Το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι ασθενείς εξειδίκευσαν λίγες ώρες αργότερα τα ομοσπονδιακά αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Επικυρώνοντας την απόφαση της FDA, εξέδωσαν συστάσεις με τις οποίες εξηγούν για ποιους ασθενείς προορίζεται η τρίτη δόση.
Γιατί χρειάζονται την τρίτη δόση
Όπως εξηγούν τα CDC, οι ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ανοσοκαταστολή είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή, παρατεταμένη Covid-19.
Ακόμα, όμως, κι όταν είναι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις των εμβολίων, αντιπροσωπεύουν σημαντικό αριθμό ατόμων που μολύνονται. Μάλιστα μελέτες έδειξαν ότι αποτελούν σημαντικό ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που νοσηλεύονται τελικά στα νοσοκομεία.
Γι’ αυτό τον λόγο, συνιστάται να λαμβάνουν πρόσθετη (τρίτη) δόση των εμβολίων τουλάχιστον 28 ημέρες μετά την δεύτερη δόση. Δεν υπάρχει προς το παρόν ανάλογη σύσταση προς οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα, τονίζουν οι δύο οργανισμοί.
Ποια εμβόλια όμως μπορούν να κάνουν οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς; Η έγκριση της FDA αφορά τα εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna) για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα εμβόλια αυτά χορηγούνται στους ενήλικες (ηλικίες 18 ετών και άνω). Ειδικά το Pfizer/BioNTech έχει έγκριση και για εφήβους (ηλικίες 12 ετών και άνω).
Δεν υπάρχουν προς το παρόν επαρκή δεδομένα για το αν παρέχει πρόσθετη προστασία στους ανοσοκατασταλμένους τρίτη δόση από άλλα εμβόλια, αναφέρουν τα CDC.
Ποιοι είναι οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
Σύμφωνα με την FDA, η τρίτη δόση εγκρίθηκε για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή έχουν διαγνωστεί με παθήσεις που προκαλούν αντίστοιχο επίπεδο ανοσοκαταστολής. Στην κατηγορία αυτήν, εξηγούν τα CDC, ανήκουν όσοι:
- Λαμβάνουν θεραπεία για συμπαγείς όγκους ή κακοήθεις νόσους του αίματος
- Έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων και παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορρίψει ο οργανισμός τους το μόσχευμα
- Έχουν κάνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μέσα στην τελευταία 2ετία ή λαμβάνουν φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό
- Πάσχουν από σύνδρομα που προκαλούν μέτρια ή σοβαρή πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια (π.χ. σύνδρομο DiGeorge, σύνδρομο Wiskott-Aldrich)
- Έχουν προχωρημένη HIV/AIDS λοίμωξη ή δεν κάνουν θεραπεία γι’ αυτήν
- Κάνουν θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών ή άλλων φαρμάκων που μπορεί να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό
Οι προαναφερθέντες ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο να κάνουν τρίτη δόση από τα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, λένε τα CDC.
Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους εμβολιασθέντες
Η έγκριση της τρίτης δόσης ευλόγως δημιουργήσει ερωτηματικά. Θα χρειαστούν άραγε τρίτη δόση και όσοι δεν έχουν ανοσοκαταστολή; Την απάντηση έδωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Dr. Anthony Fauci.
Σε συνεντεύξεις του στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CBS τόνισε πως «κανένα εμβόλιο δεν διαρκεί για πάντα». Απλώς, «στην παρούσα φάση ως φαίνεται οι ανοσοκατασταλμένοι είναι αυτοί που χρειάζονται αναμνηστική δόση».
Στο μέλλον όμως δεν αποκλείεται όλοι να χρειασθούμε αναμνηστική δόση. «Ήδη βλέπουμε κάποια μείωση της προστασίας με το πέρασμα του χρόνου», εξήγησε. Είναι όμως απίθανο η ανάγκη αυτή να προκύψει στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα CDC, οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό αποτελούν περίπου το 3% των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Ωστόσο αποτελούν το σχεδόν 44% των πλήρως εμβολιασμένων που νοσηλεύονται λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Φωτογραφία: iStock