Κορωνοϊός: Γιατί επηρεάζει την όσφρηση – Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς
Αίσθηση προκάλεσε χθες η είδηση ότι ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μερική ή πλήρη απώλεια όσφρησης (υποσμία ή ανοσμία) σε πολλούς ασθενείς.
Το θέμα έφερε στο προσκήνιο η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας (ENT UK). Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η απώλεια όσφρησης παρατηρείται κυρίως σε ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Τι μπορεί να σημαίνει αν τις τελευταίες μέρες έχετε μειωμένη όσφρηση – Μην το αγνοήσετε
Κορονοϊός: Στους 17 οι νεκροί – 71 νέα κρούσματα και 695 στο σύνολο
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε, είναι πολλά αυτά που ακόμα δεν γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό και «η απώλεια όσφρησης είναι κάτι που εκπλήσσει».
Τι έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ENT UK, στη Γερμανία τα δύο στα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν απώλεια όσφρησης. Στην Νότια Κορέα το 30% όσων προσβάλλει ο κορωνοϊός έχουν ως κύριο σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης. Το ποσοστό αυτό αφορά και ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, διότι στην Νότια Κορέα ελέγχονται και όλα τα ύποπτα περιστατικά.
Αντίστοιχα, το Ιράν αναφέρει ξαφνική, σημαντική αύξηση των ασθενών με μεμονωμένη απώλεια όσφρησης (χωρίς άλλο σύμπτωμα). Το ίδιο και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βόρεια Ιταλία. Ακόμα και στη Βρετανία αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς με απώλεια όσφρησης, κυρίως στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.
Οι ειδικοί της ENT UK εκτιμούν ότι τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν πως οι ασθενείς με ανοσμία ή υποσμία αποτελούν «κρυφούς φορείς» του κορωνοϊού. Η επιστημονική κοινότητα υποψιάζεται εδώ και εβδομάδες ότι ο κορωνοϊός Covid-19 διασπείρεται ανθρώπους οι οποίοι είναι μολυσμένοι, αλλά δεν το ξέρουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και μεταδίδουν εν αγνοία τους τον ιό.
Που οφείλεται η απώλεια της όσφρησης
Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Clair Hopkins, πρόεδρος της Βρετανικής Ρινολογικής Εταιρείας (BRS), η ανοσμία μετά από μία ίωση είναι πολύ συνηθισμένη. Αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όσφρησης στους ενήλικες, αντιπροσωπεύοντας το 40% των κρουσμάτων ανοσμίας.
Οι ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα (το αποκαλούμε κοινώς «ίωση») είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την όσφρηση. Οι ιοί αυτοί ανέρχονται σε 200 και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονται τέσσερις κορωνοϊοί. Ο νέος κορωνοϊός Covid-19 ανήκει στην ίδια οικογένεια, αλλά είναι διαφορετικός.
Οι παλαιοί τέσσερις κορωνοϊοί ευθύνονται για το 10-15% των κρουσμάτων ανοσμίας των ενηλίκων. Στη δική τους περίπτωση η ανοσμία παρατηρείται εξαιτίας των επιπτώσεων που έχουν στην ρινική οδό. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ρινικό οίδημα, υπερπαραγωγή εκκριμάτων και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα).
Ωστόσο ο κορωνοϊός covid-19 φαίνεται ότι προκαλεί απώλεια όσφρησης χωρίς να προκαλεί ρινική συμφόρηση.
Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς
Αν και αυξάνονται τα επιστημονικά δεδομένα για τη συσχέτιση του κορωνοϊού covid-19 με την ανοσμία, η απώλεια όσφρησης δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμα στα επίσημα ύποπτα συμπτώματα.
Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί λένε πως πρέπει να αυτό-περιοριζόμαστε διότι δυνητικά όλοι είμαστε φορείς του ιού. Αν λοιπόν παρουσιάσετε ξαφνικά ανοσμία, καλό είναι να μην βγείτε καθόλου από το σπίτι για επτά ημέρες, συνιστούν οι επιστήμονες της ENT UK.
Κατά το διάστημα αυτό καλό είναι να αποφύγετε να πάρετε στεροειδή από το στόμα (κορτιζόνη). Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ρινικά αποσυμφορητικά, λέει στον Independent ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Carl Philpott. Τα δε υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας που δεν έχουν συμπτώματα, καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι για 14 ημέρες. Αν όμως παρουσιάσουν ανοσμία, και αυτά πρέπει να μείνουν σπίτι για επτά ημέρες.