Iatropedia

Κορωνοϊός: H πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα και άλλες 23 χώρες

Πόσο μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής το 2020 και το πρώτο μισό του 2021, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Health at Glance του ΟΟΣΑ. Ποιες χώρες είχαν την μεγαλύτερη μείωση και σε ποιες παρατηρήθηκε έστω και οριακή αύξηση.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός αύξησε σημαντικά τον αριθμό των αναμενόμενων θανάτων στα 38 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με νέα έκθεσή του.

Το επακόλουθο ήταν να μειώσει το προσδόκιμο ζωής σε 24 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη στην Ισπανία και τις ΗΠΑ. Ο πληθυσμός τους έχει χάσει έως στιγμής τουλάχιστον 1,5 χρόνο ζωής κατά μέσον όρο. Συνολικά εννέα χώρες έχασαν έναν ή περισσότερο χρόνο ζωής λόγω του κορωνοϊού.

Η χώρα μας έχει χάσει έως τώρα μισό χρόνο, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν μία από τις χώρες όπου το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν συνεχώς.

«Ο κορωνοϊός έχει συμβάλλει, έμμεσα ή άμεσα, σε αύξηση κατά 16% των αναμενόμενων θανάτων το 2020 και το πρώτο μισό του 2021», γράφει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση Health at a Glance 2021.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο, ανέρχεται πλέον σε 5,079 εκατομμύρια. Μόνο στις ΗΠΑ έχουν καταλήξει περισσότεροι από 750.000 ασθενείς. Στη χώρα μας, οι νεκροί έχουν πλέον υπερβεί τους 16.400.

Πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός…

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είχαν πριν την πανδημία υψηλό προσδόκιμο επιβιώσεως. «Ιαπωνία, Ελβετία και Ισπανία ήταν επικεφαλής ομάδας 27 κρατών στα οποία το προσδόκιμο ζωής κατά την γέννηση ξεπερνούσε τα 80 έτη το 2019», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι τρεις αυτές χώρες είχαν προσδόκιμο ζωής 84,4, 84 και 83,9 έτη αντιστοίχως. Στην Ελλάδα, που ανήκει σε αυτή την ομάδα, το προσδόκιμο ζωής το 2019 ήταν τα 81,7 έτη.

Το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν στις περισσότερες χώρες έως το 2019. Στην πραγματικότητα, κάθε χρόνο αυξανόταν κατά μερικούς μήνες σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα, λ.χ., η ετήσια αύξηση ήταν περίπου 2,5 μήνες μεταξύ 2015 και 2019.

…και μετά

Ωστόσο ο κορωνοϊός αντέστρεψε την κατάσταση. Μέσα σε 1,5 χρόνο από την εμφάνισή του, το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6 μήνες. Ο μέσος όρος της απώλειας στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είναι 0,6 χρόνια (ή 7,2 μήνες). Έναν χρόνο ζωής ή περισσότερο έχουν χάσει:

Η μέγιστη απώλεια καταγράφεται στις ΗΠΑ όπου έχει χαθεί 1,6 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής. Στην Ισπανία έχει χαθεί 1,5 χρόνος.

Αντιθέτως, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε σε πέντε χώρες, παρά την πανδημία. Η αύξηση ήταν πολύ μικρή (μόλις 1,2 μήνες) και καταγράφηκε σε:

«Ο κορωνοϊός προσβάλλει δυσανάλογα τους ευάλωτους πληθυσμούς. Περισσότερο από το 90% των καταγεγραμμένων θανάτων λόγω της COVID-19 αφορούν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω», σύμφωνα με τη νέα έκθεση. Επιπλέον, υπήρξε επίσης «σαφής κοινωνική διαβάθμιση», με «τους μειονεκτούντες, όσους ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, τις εθνικές μειονότητες και τους μετανάστες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης και θανάτου».

Φωτογραφία: iStock