Για να μολύνει ο κορωνοϊός ένα άτομο, δεν χρειάζεται να εκτεθεί σε τεράστια ποσότητα μολυσμένων σταγονιδίων, ούτε για πολλή ώρα. Ένα και μόνο σταγονίδιο από το αναπνευστικό ενός ασθενούς είναι υπεραρκετό να συμβεί η μόλυνση, σύμφωνα με μία πρωτοποριακή μελέτη στην οποία υγιείς εθελοντές μολύνθηκαν επίτηδες με τον επικίνδυνο ιό.
Η μελέτη είναι η πρώτη που παρακολούθησε ανθρώπους από την πρώτη στιγμή της μόλυνσης. Ένα άλλο εύρημά της είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς τυπικά εκδηλώνουν συμπτώματα πολύ σύντομα μετά τη μόλυνση. Κατά μέσον όρο, μέσα σε δύο ημέρες από τη στιγμή που εκτίθενται στον ιό. Είναι, δε, πιο μεταδοτικοί την πέμπτη ημέρα της λοίμωξης.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε παλαιότερο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 και όχι οι παραλλαγές Δέλτα ή Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός και κυριαρχούν σήμερα. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στο Research Square, τον διακομιστή ερευνών υγείας του εκδοτικού ομίλου Springer Nature.
Αφορούν 36 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 18-29 ετών. Κανένας τους δεν είχε νοσήσει από κορωνοϊό την άνοιξη, που δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη.
Νόσησαν οι μισοί
Οι ερευνητές χορήγησαν στη μύτη των εθελοντών τους ελάχιστη ποσότητα υγρού μολυσμένου με τον κορωνοϊό και περίμεναν να δουν τι θα συμβεί. Όπως διαπίστωσαν, ο κορωνοϊός μόλυνε τελικά τους 18 από αυτούς. Αυτό επιβεβαιώθηκε με δύο μοριακά τεστ PCR.
Ο χρόνος που μεσολάβησε από τη στιγμή της έκθεσης έως την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) ήταν πολύ μικρότερος απ’ ό,τι περίμεναν οι ερευνητές. Στην πραγματικότητα, όλοι οι ασθενείς είχαν εκδηλώσει συμπτώματα 2-4 ημέρες μετά την έκθεσή τους, έναντι των 5-7 ημερών που αναμένονταν.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η COVID αρχίζει στον λαιμό. Ωστόσο την πέμπτη ημέρα που κορυφώνεται το ιικό φορτίο στον οργανισμό των ασθενών, είναι υψηλότερο στη μύτη τους. Από εκεί ο κορωνοϊός μπορεί εύκολα να μεταδοθεί σε άλλα άτομα, μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων.
Ο κορωνοϊός παραμένει επίσης επί ημέρες στον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, σε μερικούς ασθενείς το ιικό φορτίο παρέμεινε υψηλό επί έως και 12 ημέρες μετά τη μόλυνση. Και αυτό, μολονότι κανένας τους δεν αρρώστησε σοβαρά.
Τα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι εθελοντές ήταν ήπια. Μεταξύ άλλων είχαν πονόλαιμο, πόνους στο σώμα και πονοκέφαλο.
Μολυσμένοι και εθελοντές αρνητικοί στα τεστ!
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι και οι 18 εθελοντές που μολύνθηκαν, είχαν παρόμοιο ιικό φορτίο, ανεξάρτητα από το αν ανέπτυξαν συμπτώματα. Το εύρημα αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της μετάδοσης από ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.
«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται γύρω μας και να διασκορπίζουν τον κορωνοϊό χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό αποτελεί ιδιαίτερο και επικίνδυνο χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου ιού», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Wendy Barclay, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου (ICL).
Το εύρημα, όμως, που εξέπληξε περισσότερο τους ερευνητές ήταν πως ανίχνευσαν χαμηλά επίπεδα του κορωνοϊού σε εθελοντές που έβγαιναν αρνητικοί στα διαγνωστικά τεστ. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι το ιικό φορτίο στη μύτη και στον λαιμό τους δεν έφτανε στο απαιτούμενο επίπεδο για να το ανιχνεύσουν τα τεστ. Ήταν όμως υπαρκτό. Επομένως, οι εθελοντές αυτοί είχαν περάσει μια πολύ σύντομη λοίμωξη, την οποία καταπολέμησε επιτυχώς το ανοσοποιητικό τους!
Η νέα μελέτη άρχισε την περασμένη άνοιξη, όταν ακόμα ο κορωνοϊός δεν είχε δημιουργήσει τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. Οι ερευνητές όμως προγραμματίζουν να την επαναλάβουν με τον κορωνοϊό Δέλτα και πιθανότατα σε εμβολιασμένους εθελοντές.
Φωτογραφία: iStock