Iatropedia

Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Όμικρον ΔΕΝ προκαλεί σε όλους ήπια νόσο. Ποιοι κινδυνεύουν

Τι δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα που συγκεντρώνονται σε ΗΠΑ και Βρετανία. Ποιες πληθυσμιακές ομάδες μοιάζουν προστατευμένες και ποιες ευάλωτες. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου.

Οι υγιείς άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και ιδίως όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση, είναι απίθανο να νοσήσουν βαριά από την παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός, αναφέρουν ειδικοί από τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα δεδομένα από την πορεία της νέας παραλλαγής στα αμερικανικά νοσοκομεία συμφωνούν με εκείνα από τη Βρετανία και αλλού. Η Όμικρον όντως δείχνει να προκαλεί λιγότερες νοσηλείες. Ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο ότι ισχύει και για τους ηλικιωμένους ή τους πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Ούτε αν ισχύει για όσους από αυτούς έχουν κάνει και την τρίτη δόση.

Ακόμα, δε, κι αν ο κίνδυνός τους είναι μικρότερος, είναι τέτοια η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, που πάλι χιλιάδες κινδυνεύουν να καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει η Washington Post, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου (ICL), σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, όσοι μολύνονται από την Όμικρον διατρέχουν:

Τα ποσοστά αυτά συμφωνούν με εκείνα από ορισμένα αμερικανικά νοσοκομεία. Στο νοσηλευτικό όμιλο Houston Methodist, λ.χ., εισάγεται για νοσηλεία το περίπου 15% των ασθενών με συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 70% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του στελέχους Δέλτα, λέει ο Dr. James Musser, διευθυντής Παθολογοανατομίας & Γονιδιωματικής Ιατρικής.

Διαβάστε ακόμα Παραλλαγή Όμικρον: Τι συμπτώματα θα έχετε με τρίτη δόση, με δύο δόσεις ή αν είστε ανεμβολίαστοι – Η προστασία ανά εμβόλιο

Μία άλλη μελέτη από τη Βρετανία έδειξε ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι μειωμένος κατά σχεδόν 60% με την Όμικρον.

«Το βλέπουμε και στο δικό μας νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η νέα παραλλαγή είναι λιγότερο λοιμογόνος για όλους», τονίζει ο Dr. Musser. «Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως αν κάποιος έχει κάνει την τρίτη δόση, πιθανώς θα γλιτώσει τη σοβαρή νόσο».

Παράγοντες κινδύνου

Ο ίδιος και άλλοι ειδικοί εφιστούν την προσοχή. Ο εφησυχασμός σε αυτή τη φάση της πανδημίας μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, λένε. Εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά οι ανεμβολίαστοι, παραμένουν ευάλωτοι στη σοβαρή COVID από την Όμικρον, τονίζουν.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, κατά τον καθηγητή Dr. Michael Osterholm, διευθυντή στο Κέντρο Έρευνας & Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα είναι:

«Είναι πολλοί οι συμβάλλοντες παράγοντες», τονίζει ο Dr. Osterholm. «Είναι σαν μία μαθηματική εξίσωση που προσπαθούμε ακόμα να λύσουμε».

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι συνήθως έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (ίωσης). Αρκεί να έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις, επίσης τα πηγαίνουν αρκετά καλά, αν και συχνά αναπτύσσουν πιο έντονα συμπτώματα.

Ωστόσο σχεδόν όλοι όσοι χρειάζονται νοσηλεία λόγω της παραλλαγής Όμικρον είναι ανεμβολίαστοι, προσθέτουν οι ειδικοί. Επιπλέον, συνήθως ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που κινδύνευαν και από τις προηγούμενες παραλλαγές που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Και τα παιδιά

Επιπλέον, με την νέα παραλλαγή παρατηρείται σημαντική αύξηση και στις εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία. Στην Νέα Υόρκη λ.χ., υπήρξε τετραπλασιασμός στις νοσηλείες ανηλίκων μεταξύ 5 και 26 Δεκεμβρίου 2021. Περίπου οι μισές νοσηλείες αφορούσαν παιδάκια ηλικίας κάτω των 5 ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της πολιτείας. Για τις ηλικίες αυτές δεν υπάρχει προς το παρόν εγκεκριμένο εμβόλιο.

Φωτογραφία: iStock