Κορωνοϊός: Η κόπωση επιμένει ακόμα και μετά από την ήπια νόσο
Ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί επίμονα συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν για μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, επιβεβαιώνει νέα μελέτη. Όπως έδειξε, περισσότεροι από τους μισούς αναρρώσαντες ταλαιπωρούνται από επίμονη κόπωση, η οποία δεν τους επιτρέπει να επιστρέψουν σε όλες τις δραστηριότητές τους.
Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, η επίμονη κόπωση δεν σχετίζεται με τη βαρύτητα της αρχικής νόσου. Στη νέα μελέτη υπέφεραν από αυτήν ακόμα και αναρρώσαντες, οι οποίοι είχαν ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Επιπλέον, είναι ένα σύμπτωμα που εκδηλώνεται σε άτομα όλων των ηλικιών. Στην παρούσα μελέτη πολλοί ασθενείς ήταν κάτω των 50 ετών.
Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε εκείνα που υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν είναι μια απλή νόσος. Και εντείνουν την ανάγκη να διεξαχθούν μακροχρόνιες μελέτες ώστε να καταγραφούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού, λένε οι ερευνητές.
Γυναίκες και κατάθλιψη
Η νέα μελέτη διεξήχθη στην Ιρλανδία, σε 128 ασθενείς του Νοσοκομείου St James’s, στο Δουβλίνο. Οι 71 από τους ασθενείς είχαν εισαχθεί για νοσηλεία σε αυτό και οι υπόλοιποι 57 ήταν μέλη του προσωπικού που εκδήλωσαν ήπια νόσο.
Δέκα εβδομάδες μετά την «κλινική ανάρρωσή» τους, το 52% εξακολουθούσαν να έχουν επίμονη κόπωση. Αυτό ίσχυε για άτομα που είχαν εκδηλώσει είτε σοβαρή είτε ήπια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην κόπωση. Μεταξύ άλλων ήλεγξαν και το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων.
Η νοσηλεία, οι δείκτες της φλεγμονής στο αίμα και η αντίδραση του ανοσοποιητικού δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο για επίμονη κόπωση. Το γυναικείο φύλο όμως ενδέχεται να παίζει ρόλο. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν λίγο πάνω από τους μισούς εθελοντές (το 54%) στη νέα μελέτη. Ωστόσο αποτελούσαν την πλειονότητα όσων υπέφεραν από επίμονη κόπωση (το 67%).
Το ιστορικό αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης επίσης μπορεί να είναι σημαντικό. Από τους αναρρώσαντες χωρίς κόπωση, τέτοιο ιστορικό είχε το 1,6% (ένας στους 61). Το αντίστοιχο ποσοστό στους εθελοντές με έντονη κόπωση ήταν 13,4% (9 εθελοντές στους 67).
Έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε
«Η κόπωση είναι συχνή στους ασθενείς που εκδηλώνουν συμπτώματα όταν τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε o επικεφαλής ερευνητής Dr Liam Townsend, λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο St James’s και ερευνητής στο Trinity College του Δουβλίνου. «Μολονότι, όμως, τα χαρακτηριστικά της ενεργού λοίμωξης έχουν περιγραφεί με ακρίβεια, έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για μεσοπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της».
Και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν σημαντική επίπτωση της κόπωσης στα άτομα με ιστορικό λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, μετά το πέρας της οξείας φάσης της».
Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε προ ημερών στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ESCMID). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.