Κορωνοϊός: Με επιπλοκές 1 στους 2 ασθενείς στα νοσοκομεία. Ποιες είναι οι συχνότερες
Ένας στους δύο ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναπτύσσουν τουλάχιστον μία επιπλοκή, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως τώρα μελέτη για το θέμα. Πολλοί, δε, από αυτούς δεν είναι ηλικιωμένοι, αλλά νέοι άνθρωποι, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πολύπλοκη, πολυσυστηματική και απρόβλεπτη, προσθέτουν.
Η μελέτη τους έδειξε ότι οι επιπλοκές ήταν συχνότερες στους ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω. Ωστόσο κινδύνευαν ιδιαιτέρως και οι νεαροί ενήλικες. Στην πραγματικότητα, το 27% των ασθενών ηλικίας 19-29 ετών παρουσίασαν τουλάχιστον μία επιπλοκή. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 30-39 ετών ήταν 37%. Στις ηλικίες 60 ετών και άνω ξεπερνούσε το 51%.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους 73.197 ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύτηκαν σε περισσότερα από 300 βρετανικά νοσοκομεία λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Η νοσηλεία τους έγινε έως από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2020.
Οι συχνότερες
Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το συνολικά 49,7% των ασθενών παρουσίασαν τουλάχιστον μία επιπλοκή στην Covid-19. Οι πιο συχνές ήταν:
- Στους νεφρούς (24,3% των ασθενών)
- Συστηματικές (16,3%)
- Καρδιαγγειακές (12,3%)
- Ηπατικές (10,8%)
- Γαστρεντερικές (4,3%)
Πολλοί ασθενείς (το 18,4% του συνόλου) παρουσίασαν επίσης πολύπλοκα αναπνευστικά προβλήματα.
Δεν είναι long-Covid
Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι επιπλοκές που κατέγραψαν δεν αφορούν τα επίμονα συμπτώματα της Covid-19 μετά την ανάρρωση (εμμένουσα ή long Covid). Αφορούν προβλήματα που εκδήλωσαν οι ασθενείς στη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Τα προβλήματα αυτά ήταν σημαντικά. Μάλιστα περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ασθενείς (το 27%) δεν μπορούσαν να φροντίσουν μόνοι τον εαυτό τους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυλής.
Σοβαρές επιπλοκές παρατηρήθηκαν ακόμα και σε νεαρά άτομα, τα οποία δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα όταν τα μόλυνε ο κορωνοϊός.
«Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν την άποψη ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι επικίνδυνη μόνο για τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες. Ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων ποιος θα αρρωστήσει βαριά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η βαρύτητα της λοίμωξης κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, αποτελεί προάγγελο επιπλοκών ακόμα και στους νέους και κατά τα άλλα υγιείς», προειδοποίησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Calum Semple, καθηγητής Υγείας του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι επιπλοκές ήταν συχνότερες στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. «Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι επιπλοκές, είναι να αποτραπεί η βαριά νόσος», τόνισε ο Dr. Semple. «Το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε για να το εξασφαλίσουμε αυτό είναι ο εμβολιασμός. Τα υπάρχοντα εμβόλια σχεδόν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο αυτό, επομένως είναι απαραίτητα σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας».
Φωτογραφία: iStock