Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για το εμβόλιο σε ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα
Αναθεωρημένες οδηγίες για τον εμβολιασμό εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 στους ενήλικες με ορισμένα υποκείμενα νοσήματα, εξέδωσε το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19, γι’ αυτό το εμβόλιο τους είναι απαραίτητο.
Οι οδηγίες αφορούν τα εμβόλια mRNA, τα οποία έχουν έως στιγμής εγκριθεί στις ΗΠΑ. Αυτά είναι δύο, των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna. Το εμβόλιο της Moderna δεν έχει ακόμα εγκριθεί για διάθεση στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), εμβόλιο mRNA εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εμφανίσει αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή όχι.
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν περαιτέρω τι συνιστούν τα CDC για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
Οι ασθενείς με HIV και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό λόγω άλλων νοσημάτων ή φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο Covid-19.
Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Πρέπει όμως να γνωρίζουν πως, παρότι στις μελέτες για το εμβόλιο συμμετείχαν άτομα με HIV, δεν έχουν δημοσιευθεί αναλυτικά δεδομένα γι’ αυτούς.
Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να παρουσιάσουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο. Είναι επίσης απαραίτητο να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας εναντίον του νέου κορωνοϊού.
Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα
Οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να κάνουν εμβόλιο mRNA,, δεδομένου ότι συμπεριελήφθησαν στις κλινικές μελέτες.
Ασθενείς με ατομικό ιστορικό Guillain-Barré
Οι ασθενείς που είχαν εκδηλώσει το σύνδρομο Guillain-Barré μπορούν να κάνουν εμβόλιο mRNA. Έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά του συνδρόμου μεταξύ των συμμετεχόντων στις κλινικές μελέτες για τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Ασθενείς με ατομικό ιστορικό παράλυσης Bell
Υπήρξαν κάποια περιστατικά παράλυσης τύπου Bell σε εθελοντές που συμμετείχαν στις μελέτες για εμβόλιο mRNA εναντίον του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο ο αριθμός τους ήταν ανάλογος με τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό. Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δεν έκρινε πως προκλήθηκαν από τον εμβολιασμό. Επομένως, τα CDC δεν εκτιμούν ότι οι ασθενείς αυτοί πρέπει να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό.
Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια
Τα CDC υπενθυμίζουν στις οδηγίες τους ότι και μετά τον εμβολιασμό είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά είναι:
- Χρήσης προστατευτικής μάσκας προσώπου
- Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων από άλλων άτομα
- Αποφυγή του συγχρωτισμού
- Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επί 20 δευτερόλεπτα ή εναλλακτικά χρήση αντισηπτικών με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε αλκοόλη
- Τήρηση εξειδικευμένων μέτρων στους χώρους εργασίας και σε περίπτωση επαφής με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19