Iatropedia

Κορωνοϊός: Ο Covid-safe τρόπος παρακολούθησης των ασθενών με διαβήτη

Οι ασθενείς με διαβήτη κάνουν λιγότερα τσεκάπ απ' όσα χρειάζονται την εποχή της πανδημίας, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο πτωχής ρύθμισης της νόσου τους και επιπλοκών. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ασφαλείς, εξ αποστάσεως λύσεις.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός έχει αναστατώσει τη ζωή όλων μας, αλλά ιδιαιτέρως των πασχόντων από χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που χρειάζεται τακτική επικοινωνία και παρακολούθηση από τον γιατρό τους.

Ο Δρ Ιωάννης Ντούπης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, απαντά σε βασικά ερωτήματα για τις επιπτώσεις που έχει ο νέος κορωνοϊός στους ασθενείς και τι μπορούν να κάνουν για να διατηρήσουν τον γλυκαιμικό έλεγχό τους.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19. Πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν;

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί τη σύγχρονη «μάστιγα» των ανεπτυγμένων κοινωνιών, καθώς τα ποσοστά του παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση με βάση τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη χώρα μας, πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες του διαβήτη και των επιπλοκών του.

Η σύγχρονη πανδημία από τη νόσο Covid-19 έχει επηρεάσει σημαντικά τα άτομα με διαβήτη καθώς είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στη λοίμωξη. Επιπλέον μια ενδεχόμενη λοίμωξη από Covid-19 σε άτομο με διαβήτη σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα δυσμενούς έκβασης. Ο κίνδυνος που διατρέχουν τα άτομα με διαβήτη είναι ακόμα πιο αυξημένος αν εμφανίζουν σοβαρές διαβητικές επιπλοκές.

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη; Υπάρχουν καθυστερήσεις ή αναβολές στις προληπτικές εξετάσεις και τις ιατρικές επισκέψεις;

Η πανδημία, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει έναν δικαιολογημένο φόβο στα άτομα με διαβήτη με αποτέλεσμα να έχουν ελαχιστοποιήσει τις επισκέψεις τους τόσο στις δημόσιες δομές υγείας όσο και στα Ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας. Η συνέπεια είναι να έχει περιοριστεί σημαντικά ο απαιτούμενος τακτικός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, γεγονός που μπορεί να έχει ως επακόλουθο την πτωχή ρύθμιση του διαβήτη και την αύξηση του κινδύνου των διαβητικών επιπλοκών.

Μπορεί το στρες της πανδημίας (για την υγεία, τα οικονομικά, τους περιορισμούς) να επιδεινώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο;

Το στρες το οποίο έχει προκληθεί σε όλη την ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας έχει ιδιαίτερη επίδραση και στα άτομα με διαβήτη. Πράγματι, όπως κάθε κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σωματικό ή ψυχικό στρες στον οργανισμό, το στρες λόγω της πανδημίας έχει ως συνέπεια, δυνητικώς, την επιδείνωση του γλυκαιμικού ελέγχου στα άτομα με διαβήτη.

Πώς μπορούν οι ασθενείς με διαβήτη να προστατευθούν από τον νέο κορωνοϊό; Υπάρχουν πρόσθετες αλλαγές, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, που πρέπει να κάνουν στη ζωή τους;

Η ανθρωπότητα περνάει στο σύνολό της μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς η πανδημία  Covid-19 έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι ο εμβολιασμός να δημιουργήσει τις προσδοκώμενες συνθήκες ασφάλειας οι οποίες θα οδηγήσουν και στο τέλος της πανδημίας, θα πρέπει το σύνολο του πληθυσμού να συμμορφώνεται 100% με τις οδηγίες της πολιτείας σχετικά με τα μέτρα και τους περιορισμούς.

Ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει σε συνεργασία με το θεράποντα Ιατρό τους, να καθορίζουν με απόλυτη εξατομίκευση,  αναλόγως της νοσηρότητας τους, τον τόπο ζωής και δραστηριότητας ώστε να ελαχιστοποιήσουν το κίνδυνο νόσησης.

Πως μπορούν οι ασθενείς με διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα τη νόσο τους;  Η τηλεϊατρική θα ήταν μία ασφαλέστερη  επιλογή και πώς μπορεί να εφαρμοστεί;  

Στις μέρες μας, η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας στο διαβήτη μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τους ασθενείς μας εξ αποστάσεως με τη χρήση αισθητήρα. Είναι ένας Covid-safe αλλά  και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των ατόμων με διαβήτη που πραγματοποιείται με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού και απλού ψηφιακού εξοπλισμού (υπολογιστή, tablet, smartphone).

Στην Ελλάδα, έχουμε στη διάθεσή μας το σύστημα FreeStyleLibre, κατάλληλο για άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Το σύστημα αυτό αντικαθιστά τον παραδοσιακό τρόπο ελέγχου της γλυκόζης με τρύπημα στα δάκτυλα και δίνει την δυνατότητα στα άτομα με διαβήτη να λαμβάνουν ευκολότερα τις απαιτούμενες καθημερινές αποφάσεις για την αυτοδιαχείριση του διαβήτη τους, αξιοποιώντας όχι μόνο τις μετρήσεις  γλυκόζης, αλλά επιπλέον και τα βέλη τάσης.

Η τεχνολογία και το λογισμικό του συστήματος FreeStyleLibre μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα των ασθενών μας σε πραγματικό χρόνο! Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να λαμβάνουμε στοχευμένες θεραπευτικές αποφάσεις και να παρέχουμε στους ασθενείς μας αναλυτικές οδηγίες εξ αποστάσεως, από την ασφάλεια του σπιτιού τους, βασισμένες σε δεδομένα πραγματικού χρόνου και παραστατικές αναφορές, εύκολες στην ερμηνεία.