Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal«, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 267.000 άτομα 18 έως 65 ετών που διαγνώστηκαν με COVID-19 εντός του 2020. Ως λήξη της οξείας φάσης της νόσου θεωρήθηκαν οι τρεις εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.
Τέσσερις μήνες μετά την οξεία φάση της CCOVIDovid-19, αρκετοί άνθρωποι εμφάνιζαν διάφορα προβλήματα που δεν είχαν προηγουμένως, όπως χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, αμνησία, διαβήτη, προβλήματα στα νεφρά και στο ήπαρ, αγχώδη διαταραχή, κόπωση κ.α. Ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, το αν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα και το αν χρειάστηκε κάποιος να νοσηλευθεί για COVID-19.
Ακόμη όμως και οι νεότεροι σε ηλικία (κάτω των 50 ετών), όσοι πέρασαν τη νόσο COVID-19 στο σπίτι τους και όχι στο νοσοκομείο, καθώς και όσοι πριν τον κορονοϊό ήταν γενικά υγιείς, αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα -έως και έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη COVID-19- να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν προϋπήρχε.
Καθώς, η πανδημία συνεχίζεται παγκοσμίως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα υγείας μετά από COVID-19. Όπως ανέφεραν είναι ακόμη πρόωρο να προβλέψει κανείς πόσο πολύ μπορεί να κρατήσουν τα «μεθεόρτια» του κορονοϊού.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με τις νέες παραλλαγές και την απολύμανση επιφανειών
Κορωνοϊός: Βρήκαν κι άλλο υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης