Iatropedia

Κορωνοϊός: Όχι στις μη ελεγμένες «φυσικές» θεραπείες, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κανένα βότανο ή παραδοσιακό (εναλλακτικό) φαρμακευτικό προϊόν δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι καταπολεμά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Υπό εξέλιξη οι προκλινικές μελέτες για την αρτεμισία την ετήσια.

Το καμπανάκι του κινδύνου για βότανα που προωθούνται ως θεραπεία της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε, βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες όπως η αρτεμισία η ετήσια, δεν έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει στην ανακοίνωσή του πως υποστηρίζει την επιστημονικά τεκμηριωμένη παραδοσιακή Ιατρική. Και προσθέτει ότι υπάρχουν ορισμένες συμπληρωματικές θεραπείες που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι παρέχουν πολλά οφέλη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με την αρτεμισία ή άλλο βότανο.

Ο αγώνας της ανθρωπότητας να βρει ένα φάρμακο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον για βότανα όπως η αρτεμισία η ετήσια.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Μαδαγασκάρης Andry Rajoelina, προωθεί ένα ρόφημα βοτάνων που βασίζεται στο φυτό, σύμφωνα με το Reuters. Ήδη οι αρχηγοί αρκετών αφρικανικών κρατών ανακοίνωσαν πως έχουν κάνει παραγγελίες ή παρέλαβαν τα φορτία τους.

Το ρόφημα αυτό διατέθηκε στο εμπόριο έπειτα από έλεγχο σε μόλις 20 ανθρώπους επί τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το BBC. Επιπλέον, το προώθησε ο πρόεδρος της Μαδαγασκάρης επισήμως, με διάγγελμά του στην εθνική τηλεόραση της χώρας του.

«Ακόμα και όταν οι θεραπείες προέρχονται από παραδοσιακές πρακτικές και είναι φυσικές, έχει ζωτική σημασία να τεκμηριώνεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Π.Ο.Υ. για την υποσαχάριο Αφρική.

Ο Οργανισμός συνεργάζεται ήδη με ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο για να ελεγχθούν και παραδοσιακά προϊόντα εναντίον του κορωνοϊού. Έως ότου εξαχθούν τα οριστικά συμπεράσματα, όμως, εφιστά την προσοχή όλων μας.

Προσοχή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πρέπει επίσης να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις πληροφορίες για «φυσικές θεραπείες» που διακινούνται στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση για φυτά και ουσίες κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Όπως λέει, «προωθούνται χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις».

Η χρήση προϊόντων που δεν έχουν ελεγχθεί επαρκώς, μπορεί να θέσει τους ασθενείς σε κίνδυνο, προειδοποιεί. Τους προσδίδει ψευδές αίσθημα ασφάλειας και τους αποσπά από τα μέτρα πρόληψης, προσθέτει.

Σημειώνεται πως την πιθανή δράση της αρτεμισίας της ετήσιας εναντίον του κορωνοϊού εξετάζει ομάδα επιστημόνων από τη Γερμανία και άλλες χώρες. Όπως ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου το Ινστιτούτο Κολλοειδών & Διεπαφών Μαξ Πλανκ, στη Γερμανία, σε συνεργασία με επιστήμονες από τη Δανία και τις ΗΠΑ θα ελέγξει τις επιδράσεις της σε κυτταρικές σειρές.