Αυτό συμβαίνει επειδή η μοναδική πηγή νέων παραλλαγών που έχει ο κορονοϊός είναι το σώμα ενός μολυσμένου ατόμου.
«Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πιθανά εργοστάσια παραλλαγών», δήλωσε ο δρ. William Schaffner, καθηγητής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
«Όσα περισσότερα άτομα δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχει ο κορονοϊός να πολλαπλασιαστεί. Όταν συμβαίνει αυτό, μεταλλάσσεται και θα μπορούσε να προκύψει μια παραλλαγή που να είναι ακόμη πιο σοβαρή«, δήλωσε ο δρ. Schaffner.
Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται. Αν και ο κορονοϊός δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις όσο άλλοι ιοί, εντούτοις αλλάζει και εξελίσσεται.
Οι περισσότερες από τις αλλαγές δεν σημαίνουν τίποτα για τον ιό και μερικές μπορούν να τον αποδυναμώσουν. Αλλά μερικές φορές, ένας ιός αναπτύσσει μια τυχαία μετάλλαξη που του δίνει κάποιο πλεονέκτημα: καλύτερη μεταδοτικότητα, για παράδειγμα, ή πιο αποτελεσματική αναπαραγωγή, ή ικανότητα να μολύνει μια μεγάλη ποικιλία ξενιστών.
Οι μεταλλάξεις με τέτοια πλεονεκτήματα θα επικρατήσουν επί των άλλων μεταλλάξεων και τελικά θα είναι η πλειονότητα των ιικών σωματιδίων που θα μολύνουν κάποιον. Εάν το μολυσμένο άτομο μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλον, θα μεταδώσει αυτήν την μεταλλαγμένη του έκδοση.
Εάν μια μεταλλαγμένη έκδοση είναι αρκετά επιτυχής, γίνεται μια παραλλαγή. Αλλά πρέπει να αναπαραχθεί/αντιγραφεί για να γίνει αυτό. Οι ανεμβολίαστοι παρέχουν στον κορονοϊό αυτήν ακριβώς την ευκαιρία!
«Καθώς εμφανίζονται μεταλλάξεις σε ιούς, αυτές που παραμένουν είναι αυτές που διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό», δήλωσε ο δρ. Andrew Pekosz, μικροβιολόγος και ανοσολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.
«Κάθε φορά που οι ιοί αλλάζουν, αυτό δίνει στον ιό μια διαφορετική πλατφόρμα για να προσθέσει περισσότερες μεταλλάξεις. Τώρα έχουμε ιούς που εξαπλώνονται πιο αποτελεσματικά».
Οι ιοί που δεν εξαπλώνονται δεν μπορούν να μεταλλαχθούν. Παραλλαγές του κορονοϊού έχουν προκύψει σε όλο τον κόσμο:
- η παραλλαγή B.1.1.7 (Άλφα) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία
- η παραλλαγή B.1.351 (Βήτα) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική
- η παραλλαγή B.1.617.2 (Δέλτα) εμφανίστηκε πρώτα στην Ινδία
- η παραλλαγή B.1.427 (Έψιλον) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια
- η παραλλαγή B.1.526 (Ήτα) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη
Ήδη, μια νέα παραλλαγή έχει σαρώσει μεγάλο μέρος του κόσμου. Το περασμένο καλοκαίρι, μια έκδοση του ιού που φέρει μια μετάλλαξη που ονομάζεται D614G πήγε από την Ευρώπη στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Η αλλαγή έκανε τον ιό πιο ισχυρό (καλύτερη αναπαραγωγή) έτσι ώστε η εν λόγω έκδοση επικράτησε επί του αρχικού στελέχους που της Κίνας. Εμφανίστηκε πριν από την έναρξη της ονομασίας των παραλλαγών, αλλά έφτασε να γίνει η βασική έκδοση του ιού παγκοσμίως.
Οι περισσότερες από τις νεότερες παραλλαγές πρόσθεσαν αλλαγές στο στέλεχος D614G. Η παραλλαγή Άλφα (B.1.1.7), έγινε η κυρίαρχη παραλλαγή στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη της άνοιξης χάρη στην επιπλέον δυνατότητα μετάδοσης. Τώρα η παραλλαγή Δέλτα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και πρόκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στις περισσότερες χώρες.
Τα τρέχοντα εμβόλια προστατεύουν καλά από όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα περισσότερα άτομα.
«Όσο περισσότερο αφήνουμε τον κορονοϊό να εξαπλωθεί, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να μεταλλαχθεί», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον περασμένο μήνα.
Εάν ένας ιός προσπαθεί να μολύνει κάποιον με ανοσία, μπορεί να αποτύχει ή μπορεί να επιτύχει και να προκαλέσει ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αναπαράγεται υπό την πίεση ενός ενισχυμένου ανοσοποιητικού συστήματος.
Όπως ένας ληστής τράπεζας, του οποίου η φωτογραφία βρίσκεται σε καταζητούμενες αφίσες παντού, έτσι και ο ιός γίνεται αντιληπτός από το ανοσοποιητικό. Η μετάλλαξη που θα πετύχει θα είναι εκείνη που τον κάνει λιγότερο «ορατό» στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι δίνουν στον κορονοϊό την ευκαιρία όχι μόνο να εξαπλωθεί, αλλά και για να “μεταμφιεστεί”, δηλαδή να αποκτήσει παραλλαγές.
«Αρκεί μία και μόνο μετάλλαξη σε ένα και μόνο άτομο», δήλωσε ο δρ. Philip Landrigan, παιδίατρος και ανοσολόγος στο Boston College.
Πηγή: https://edition.cnn.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Πόσα εμβόλια έχουν γίνει στον κόσμο. Πότε θα αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης
Κορονοϊός: Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της Covid-19 στους εμβολιασμένους
Κορονοϊός: Τα απρόσμενα συμπτώματα της Covid-19 από μετάλλαξη Δέλτα
Κορονοϊός: Πόσο αποτελεσματικά είναι τελικά τα εμβόλια εναντίον της μετάλλαξης Δέλτα