Οι γαργάρες με αλατόνερο, ένα παλιό και δοκιμασμένο γιατροσόφι, μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός και να μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι με τις γαργάρες μειώνονταν κατά περισσότερο από 50% οι νοσηλείες λόγω της COVID-19. Οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης ρινικές πλύσεις με αλατόνερο.
«Είναι μία πολύ απλή στρατηγική, προσιτή και εύκολη στη χρήση», δήλωσε στην Washington Post ο Dr. Jimmy Espinoza, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Νομίζω ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, ιδίως όσον αφορά την ανακούφιση από τα συμπτώματα».
Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI 2023), που διεξάγεται στο Anaheim της Καλιφόρνια. Τα ευρήματα που ανακοινώνονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά.
Η μελέτη
Στη σχετική μελέτη εντάχθηκαν εθελοντές 18-65 ετών. Μεταξύ 2020 και 2022 νόσησαν από κορωνοϊό. Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία κάποιους από αυτούς για να κάνουν γαργάρες με πυκνό ή αραιό διάλυμα αλατόνερου. Οι γαργάρες γίνονταν τέσσερις φορές την ημέρα, επί 14 ημέρες.
Το πυκνό διάλυμα περιείχε 6 γραμμάρια αλάτι διαλυμένα σε 230 ml ζεστό νερό. Το αραιό διάλυμα περιείχε 2,13 γραμμάρια αλάτι στην ίδια ποσότητα ζεστού νερού. Οι εθελοντές έκαναν και ρινικές πλύσεις τέσσερις φορές την ημέρα με το ίδιο διάλυμα.
Γαργάρες και ρινικές πλύσεις έκαναν συνολικώς 58 εθελοντές. Οι 27 χρησιμοποιούσαν το αραιό διάλυμα και οι 28 το πυκνό. Μεταξύ αυτών των δύο ομάδων δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά όσον αφορά τη διάρκεια των συμπτωμάτων και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ειδικότερα, εισαγωγή στο νοσοκομείο χρειάσθηκε:
- Το 18,5% των εθελοντών που έκαναν γαργάρες και ρινικές πλύσεις με το αραιό διάλυμα
- Το 21,4% όσων χρησιμοποιούσαν το πυκνό διάλυμα
Σύγκριση με ασθενείς που δεν έκαναν γαργάρες
Ωστόσο όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις νοσηλείες τους με εκείνες 9.398 συνομηλίκων τους που επίσης είχαν COVID-19 την ίδια χρονική περίοδο, αποκαλύφθηκε μεγάλη διαφορά.
Στην πραγματικότητα, το ποσοστό νοσηλείας στους εθελοντές που δεν έκαναν γαργάρες και ρινικές πλύσεις ήταν 58,8%.
«Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε τις ρινικές πλύσεις και τις γαργάρες με αλατόνερο για πιθανή συσχέτιση με τη βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός», είπε ο Dr. Espinoza. «Διαπιστώσαμε ότι και οι δύο παρεμβάσεις σχετίζονται με μειωμένα ποσοστά νοσηλείας. Ελπίζουμε ότι θα διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί περαιτέρω η συσχέτιση».
Ωστόσο τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν πως οι ασθενείς δεν θα εμβολιάζονται ή δεν θα παίρνουν αντιϊικά φάρμακα για να κάνουν γαργάρες, τόνισαν οι ειδικοί. Απλώς, οι μέθοδοι αυτοί είναι συμπληρωματικές των άλλων.
Φωτογραφία: iStock