Iatropedia

Κορωνοϊός: Οκτώ διαφορετικά εξανθήματα μπορεί να παρουσιάσουν οι ασθενείς στο δέρμα

Οι δερματικές εκδηλώσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πολλές και διαφορετικές. Πόσο διαρκούν και τη σχέση έχουν με τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά οκτώ διαφορετικά δερματικά εξανθήματα μπορεί να παρουσιάσουν οι άνθρωποι που μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19. Τα εξανθήματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν σε διάφορα σημεία του δέρματος και να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως και μήνες!

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η διάρκειά τους παρουσιάζει διακύμανση αναλόγως:

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα μελέτης με 990 ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης Covid-19, που παρουσίασαν και δερματικές εκδηλώσεις.

Οι ασθενείς προέρχονταν από 39 χώρες του κόσμου. Όλοι τους έχουν ενταχθεί στο Διεθνές Μητρώο Δερματικών Εκδηλώσεων σχετιζομένων με τη λοίμωξη Covid-19, το οποίο δημιούργησαν η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) και η Διεθνής Ένωση Δερματολογικών Εταιρειών.

Είδη εξανθημάτων

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, μερικά από τα πιθανά δερματικά εξανθήματα που παρουσίασαν οι ασθενείς ήταν:

Δερματικά εξανθήματα που συσχετίσθηκαν με τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ήταν:

Ωστόσο η λοίμωξη των ασθενών με δάκτυλα Covid μπορεί να είναι επίμονη. Και αυτό, διότι ναι μεν συνήθως εκδηλώνονται 1-4 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση, αλλά το 15% των ασθενών εξακολουθούν να είναι θετικά στα τεστ για τον κορωνοϊό.

Δεν είναι μόνο αναπνευστική νόσος

Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου, όταν πρωτοάρχισε η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, ήταν διάχυτη η εντύπωση πως πρόκειται για νόσο του αναπνευστικού συστήματος.

Σήμερα, εννέα μήνες μετά, είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι «ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιφέρει βλάβες σε πολλά ζωτικά όργανα», λέει. «Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα».

Μετά τη δημιουργία του Διεθνούς Μητρώου Δερματικών Εκδηλώσεων από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας τον περασμένο Απρίλιο, οι δερματικές βλάβες του κορωνοϊού άρχισαν να γίνονται περισσότερο κατανοητές.

«Οι δερματικές εκδηλώσεις που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι πολλές», λέει ο δρ Στάμου. «Παρατηρούνται εξανθήματα σαν κηλίδες, εξογκώματα που προκαλούν κνησμό, φυσαλίδες που μοιάζουν με της ανεμοβλογιάς. Ακόμα, στρογγυλά στίγματα, μοτίβα που μοιάζουν με δαντέλα, επίπεδες κηλίδες ενωμένες με εξογκώματα. Κάποιες από αυτές προκαλούν κνησμό».

Τι είναι τα δάκτυλα Covid

Όπως εξηγεί ο δρ Στάμου, τα δάκτυλα COVID είναι βλάβες του δέρματος των δακτύλων οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν τόσο στα πόδια όσο και  στα χέρια. «Οι ασθενείς μπορεί να μην νιώθουν κάποια ενόχληση. Ωστόσο βλέπουν τα δάκτυλά τους να είναι πρησμένα και το χρώμα του δέρματος κόκκινο ή μωβ», λέει.

«Σπανιότερα προκαλούνται φουσκάλες, κνησμός ή ακόμα και πόνος. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν οδυνηρά εξογκώματα ή περιοχές τραχιού δέρματος. Άλλοι μπορεί να δουν μια μικρή ποσότητα πύου κάτω από το δέρμα τους. Οι βλάβες αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα κάθε ηλικίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες».

Οι πάσχοντες από τη λοίμωξη που εκδηλώνει ο νέος κορωνοϊός μπορεί εκτός από δερματικά εξανθήματα να έχουν και άλλα συμπτώματα. Μερικές φορές όμως τα δερματικά εξανθήματα είναι η μοναδική εκδήλωση της νόσου.

Πόσοι ασθενείς έχουν δερματικά εξανθήματα

Πόσο συχνά είναι όμως τα δερματικά εξανθήματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός; Ως φαίνεται αρκετά συχνά, σύμφωνα με μία άλλη έρευνα, την οποία πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).

Η EADV ρώτησε σχετικώς 490 ιατρούς δερματολόγους, το 35% εκ των οποίων είπαν ότι έχουν δει ασθενείς με τη λοίμωξη Covid-19 να παρουσιάζουν δερματικά εξανθήματα. Επιπλέον, το 4% των ίδιων  των ιατρών είχαν βρεθεί θετικοί στο νέο κορωνοϊό.

«Είναι εμφανές ότι υπάρχει ανάγκη για συνέχιση της έρευνας και της μελέτης των δερματολογικών συμπτωμάτων που προκαλεί η νόσος COVID-19 και της αλληλεπίδρασής της με άλλες υποκείμενες δερματοπάθειες, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση», τονίζει ο δρ Στάμου.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 29ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV Virtual Congress). Το συνέδριο  διαδικτυακά από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.