Κορονοϊός: Όποιος περνάει αυτά τα 4 συμπτώματα, έχει ανοσία για περισσότερο καιρό
Αλλά για τα εκατομμύρια ανθρώπους που ο κορονοϊός έχει ήδη προσβάλλει και επιβίωσαν, το ζήτημα του πόσο καιρό θα τους διατηρήσει ασφαλείς η φυσική τους ανοσία αποτέλεσε αντικείμενο σημαντικής επιστημονικής συζήτησης. Τώρα, νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όποιοι πέρασαν ορισμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη, πιο «επίμονη» ανοσία στην COVID-19.
Κορονοϊός: Έρευνα για το πόσα αντισώματα μένουν όσο περνάει ο καιρός
Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, η οποία προδημοσιεύθηκε στην επιστημονική πλατφόρμα medrxiv στις 6 Ιανουαρίου και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, ανέλυσε εξετάσεις αίματος από 113 ασθενείς, που είχαν μολυνθεί με κορονοϊό, πέντε εβδομάδες αφότου ανέρρωσαν πλήρως και στη συνέχεια ξανά τρεις μήνες μετά την ασθένειά τους.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν να καθορίζουν το επίπεδο συγκέντρωσης των αντισωμάτων στον οργανισμό των συμμετεχόντων. Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα άλλων μελετών: οι ασθενείς που είναι ηλικιωμένοι, είναι άνδρες ή/και πέρασαν σοβαρή COVID-19, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις αντισωμάτων. Αυτό αποτελεί βασικό δείκτη ανοσίας.
Κάποια συμπτώματα συνδέονται με δημιουργία περισσοτέρων και πιο “ανθεκτικών” στον χρόνο αντισωμάτων
Ωστόσο, η έρευνα «απέδειξε επίσης για πρώτη φορά ότι συγκεκριμένα συμπτώματα COVID-19 συσχετίστηκαν σταθερά με υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2″ για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Συνολικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από όσους δεν νοσηλεύτηκαν. Αλλά για ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν, ορισμένα συμπτώματα οδήγησαν σε διαφορετικά επίπεδα αντισωμάτων:
- Βήχας, πόνος στο σώμα, πονοκέφαλος, ναυτία και έμετος σχετίζονται την ύπαρξη λίγων αντισωμάτων
- Ρίγη, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, πονόλαιμος, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και ρινική καταρροή ή μπούκωμα συσχετίστηκαν με ελάχιστα ή καθόλου αντισώματα
Ποια συμπτώματα λοιπόν δημιούργησαν τα πιο “επίμονα” επίπεδα αντισωμάτων;
Κορονοϊός: Τα 4 συμπτώματα που φαίνεται να οδηγούν στη δημιουργία περισσοτέρων αντισωμάτων
Υψηλός πυρετός
Ο υψηλός πυρετός είναι συνήθως ένα σημάδι ότι το σώμα σας εργάζεται για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Αλλά στην περίπτωση της COVID-19, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι η ανοσολογική σας απόκριση δημιουργεί περισσότερα αντισώματα.
“Ο πυρετός είναι ένα σημάδι συστηματικής φλεγμονώδους απόκρισης, που υποδηλώνει ότι μια τέτοια φλεγμονώδης απόκριση μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη μιας ισχυρής αντίδρασης αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Μειωμένη όρεξη
Η μείωση της όρεξης συμβαδίζει με τον πυρετό ως ένδειξη “συστημικής φλεγμονώδους απόκρισης”, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη πείνας μπορεί να σηματοδοτήσει μια σημαντική ανοσοαπόκριση που συμβαίνει στον οργανισμό σας.
Διάρροια
Αν και τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι γνωστό σύμπτωμα δυνητικά σοβαρής COVID-19, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι «δεν παρατήρησαν αυξημένη διάρροια» σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν. Αυτό που βρήκαν, όμως, είναι ότι η διάρροια εμφανίστηκε σε ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν και στους οποίους βρέθηκαν υψηλότερες αποκρίσεις αντισωμάτων.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι η διάρροια μπορεί να είναι δείκτης σοβαρής COVID-19, αλλά επίσης υποθέτουν ότι η ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της ασθένειας πιθανώς δείχνει ότι ο κορονοϊός έχει μολύνει το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό “θα ενίσχυε άμεσα την απόκριση αντισωμάτων, ίσως ενεργοποιώντας φλεγμονώδη κύτταρα σε όλο το έντερο”.
Πόνος στην κοιλιά
Οι ερευνητές της μελέτης αποδίδουν τον κοιλιακό πόνο στην ίδια λοίμωξη που προκαλεί διάρροια σε ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, παραδέχονται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτήν τη συσχέτιση.
Πηγή: https://bestlifeonline.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορονοϊός: Το 96% όσων περνούν μακρά COVID έχουν αυτό το κοινό χαρακτηριστικό
Κορονοϊός: Πώς να κάνετε στο σπίτι το τεστ για πιθανή απώλεια όσφρησης λόγω COVID-19
Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται κατά 86% στην ήπια COVID-19