Τον λόγο για τον οποίο μπορεί η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός να οδηγήσει σε μακροχρόνια απώλεια όσφρησης και γεύσης, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ο επικίνδυνος ιός μπορεί να μειώσει μακροπρόθεσμα την φαιά ουσία του εγκεφάλου. Η φαιά ουσία είναι ένα τύπος του νευρικού ιστού στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Περιέχει τα σώματα των νευρικών κυττάρων και είναι καθοριστική, μεταξύ άλλων, για την ταχεία μετάδοση των αισθητήριων μηνυμάτων.
Η νέα μελέτη έδειξε ότι η φαιά ουσία μπορεί να μειωθεί ακόμα και σε άτομα με ήπιας βαρύτητας Covid-19. Επιπλέον, η μείωσή της εντοπίζεται στα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την όσφρηση και τη γεύση.
Τα καλά νέα είναι ότι ο εγκέφαλος μπορεί με την πάροδο του χρόνου να αναπληρώσει την βλάβη που προκαλείται στα κύτταρά του. Έτσι, επανέρχονται οι αισθήσεις των ασθενών.
Η νέα μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν 782 εθελοντές. Όλοι τους είχαν υποβληθεί πριν από την πανδημία σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, στο πλαίσιο μεγάλης βρετανικής έρευνας.
Οι 394 από αυτούς εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Οι υπόλοιποι 388 όχι. Απ’ όσους νόσησαν από Covid-19, οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί ή είχαν ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσο. Μόλις οι 15 από αυτούς νόσησαν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Μετά την ανάρρωσή τους, οι ερευνητές τους υπέβαλλαν εκ νέου σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου. Το ίδιο έκαναν και με τους υγιείς συνομηλίκους τους. Όπως διαπίστωσαν, μεταξύ όσων είχε νοσήσει ο κορωνοϊός υπήρχε «σημαντική απώλεια» φαιάς ουσίας σε ορισμένα τμήματα. Ειδικότερα, η φαιά ουσία είχε μειωθεί τόσο σε όγκο όσο και σε πάχος, κατά την απεικόνιση στις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Σε πολλές περιπτώσεις η απώλεια αφορούσε τα τμήματα που ελέγχουν την όσφρηση και τη γεύση. Σε άλλες αφορούσε την ανάμνηση εμπειριών που προκαλούν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.
Αντίστοιχες αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν στους εθελοντές που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
Πολλά ερωτηματικά
Οι ερευνητές λένε ότι δεν γνωρίζουν ακόμα αν η μείωση στη φαιά ουσία είναι απόρροια της εισβολής του νέου κορωνοϊού στον εγκέφαλο. Ούτε αν ευθύνεται κάποιος άγνωστος ως τώρα παθοφυσιολογικός μηχανισμός.
Άγνωστο παραμένει επίσης πόσος καιρός θα χρειαστεί έως ότου επανέλθουν εν μέρει ή πλήρως η όσφρηση και η γεύση.
Το σίγουρο είναι ότι η ανοσμία και η αγευσία αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 40% των ασθενών παρουσιάζουν κάποιου βαθμού μείωση της όσφρησής τους. Πολλοί παρουσιάζουν και μείωση της γεύσης, δεδομένου ότι οι δύο αισθήσεις είναι αλληλένδετες.
Επιπλέον, η απώλεια της όσφρησης μπορεί να διαρκέσει επί μήνες μετά την ανάρρωση από την Covid.
Η νέα μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Αναρτήθηκε στον διακομιστή ερευνών υγείας medRxiv.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορωνοϊός: Ύποπτο για Covid-19 στους εμβολιασμένους αυτό το σύμπτωμα
Κορωνοϊός: Αυτό το πρόβλημα ακοής δείχνει ότι ίσως περάσατε την Covid-19
Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία από την Covid-19. Από τι εξαρτάται
Κορωνοϊός: Σε πόσες εβδομάδες αρχίζουν να αποδίδουν τα εμβόλια