Μία νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός έφτασε και στην Ελλάδα. Η υποπαραλλαγή Pirola, όπως έχει γίνει γνωστή στον παγκόσμιο Τύπο, δεν θα απασχολούσε σχεδόν κανέναν με τον αργό ρυθμό που (δείχνει να) εξαπλώνεται, εάν δεν είχε ορισμένες ιδιαιτερότητες που προβληματίζουν τους ειδικούς.
Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86, όπως αποκαλείται επιστημονικά, πήρε το παρωνύμιό της από τον ομώνυμο αστεροειδή που βρίσκεται κοντά στον πλανήτη Δία. Φέρει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα της. Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα.
«Αυτός ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων είναι αξιοσημείωτος», λέει ο Dr. Scott Roberts, επίκουρος καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. Όπως εξηγεί, είναι παρόμοιος με τον αριθμό των μεταλλάξεων που ξεχώρισαν την παραλλαγή Δέλτα (Delta) που κυριαρχούσε έως τον χειμώνα του 2021, από την Όμικρον (Omicron) που την αντικατέστησε.
«Υπήρξε τεράστια αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον, επειδή ήταν τόσο διαφορετική από τη Δέλτα. Επιπλέον, διέφευγε της ανοσίας που παρείχαν τα εμβόλια και η νόσηση από τον κορωνοϊό», εξηγεί.
Τα κρούσματα ανά χώρα
Έως στιγμής, όμως, τα κρούσματα που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Pirola είναι λιγοστά, παρότι έχει ανιχνευθεί ήδη σε 21 χώρες. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) στην πιο πρόσφατη έκθεσή του αναφέρει ότι έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2023 είχαν καταγραφεί 172 κρούσματα σε 20 από τις χώρες, ως εξής:
- Βρετανία – 52
- ΗΠΑ – 19 (σε 10 πολιτείες)
- Νότιος Αφρική – 19
- Δανία – 17 (είναι η πρώτη χώρα που ανίχνευση την Pirola)
- Σουηδία – 16
- Γαλλία – 11
- Ισπανία – 10
- Ταϋλάνδη – 5
- Ισραήλ – 4 (η δεύτερη χώρα που ανέφερε κρούσματα)
- Καναδάς – 4
- Λουξεμβούργο – 3
- Βέλγιο – 2
- Πορτογαλία – 2
- Αυστραλία – 1
- Γερμανία – 1
- Ελβετία – 1
- Ισλανδία – 1
- Κίνα – 1
- Νότιος Κορέα – 1
Σε αυτές τις χώρες πρέπει πλέον να προστεθεί η Ελλάδα, με τα 5 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην τελευταία επιδημιολογική έκθεσή του.
Συνολικώς, λέει το ECDC, λιγότερο από το 2% των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται στην υποπαραλλαγή Pirola. Προσθέτει ακόμα ότι αρκετές άλλες χώρες την έχουν εντοπίσει στα λύματά τους (η πιο πρόσφατη είναι η Νέα Ζηλανδία).
Διασπορά στην κοινότητα και σε μονάδα περίθαλψης
Βέβαια, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων πιθανώς είναι πολύ μικρότερος από τον αληθινό. Και αυτό διότι στις περισσότερες χώρες δεν γίνονται πλέον γενετικές αναλύσεις ή γίνονται ελάχιστες, λένε οι ειδικοί.
Και ερχόμαστε στον δεύτερο λόγο ανησυχίας: τα κρούσματα της Pirola που αναφέρονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν δείχνουν να σχετίζονται μεταξύ τους. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιου (άγνωστου) βαθμού διασπορά στην κοινότητα (δηλαδή μεταξύ μας), κατά τον Dr. Roberts.
Στην πραγματικότητα, η μοναδική συρροή κρουσμάτων έως στιγμής ήταν σε μία μονάδα περίθαλψης στο Νόρφολκ, στην Αγγλία. Εκεί μολύνθηκαν 28 ασθενείς από τη νέα υποπαραλλαγή. Οι πέντε χρειάσθηκε να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο, αλλά δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος.
Όπως και να ‘χει, το γεγονός ότι μολύνθηκαν τόσοι άνθρωποι «αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι η υποπαραλλαγή μπορεί να είναι επαρκώς μεταδοτική, ώστε να έχει αντίκτυπο σε χώρους μεγάλων συναθροίσεων», εκτίμησε η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).
Τι συμπτώματα προκαλεί
Τι συμπτώματα, όμως, προκαλεί η νέα υποπαραλλαγή; Ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει, διότι είναι πολύ λίγα ακόμα τα παγκόσμια κρούσματα που έχουν αναφερθεί. Όπως όμως αναφέρει ο βρετανικός Independent, η Pirola είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, επομένως έχει ανάλογα συμπτώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων συνάχι, πονοκέφαλος, κόπωση, φτάρνισμα και έντονος πονόλαιμος.
Το αν η υποπαραλλαγή Pirola θα αποδειχθεί απειλητική ή όχι, θα το δείξει ο χρόνος. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως δεν έχει αυξημένη ικανότητα να διαφεύγει της (φυσικής ή εμβολιαστικής) ανοσίας, ούτε αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.
Έτσι όπως μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται ο κορωνοϊός, όμως, ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί, εάν μολύνει λ.χ. μερικές χιλιάδες άτομα. «Η νέα υποπαραλλαγή έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ιού που θα μπορούσε να επικρατήσει. Η ανοσία που έχουμε αποκτήσει, όμως, είναι τόσο πολύπλοκη, που δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά», τόνισε ο Dr. Kristian G. Andersen, καθηγητής Ανοσολογίας & Μικροβιολογίας στο φημισμένο ακαδημαϊκό, ερευνητικό κέντρο Scripps Research, στην Καλιφόρνια.
«Αναμένουμε να δούμε εάν η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.86 θα υπερνικήσει τα άλλα στελέχη του κορωνοϊού ή αν θα έχει πλεονέκτημα στη διαφυγή των ανοσολογικών αντιδράσεων που προκαλούν οι παλαιότερες λοιμώξεις και οι εμβολιασμοί», συνηγόρησε ο Dr.S. Wesley Long, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογοανατομίας & Γονιδιωματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Conrell, της Νέας Υόρκης.
Φωτογραφία: iStock