Iatropedia

Κορωνοϊός: Ποιες μάσκες «πνίγουν» περισσότερο τη φωνή μας

Επιστήμονες στις ΗΠΑ εξέτασαν πολλά είδη προστατευτικής μάσκας προσώπου, για να βρουν ποιο μειώνει περισσότερο και ποιο λιγότερο τη φωνή μας, εμποδίζοντας ή διευκολύνοντας αντιστοίχως την επικοινωνία μεταξύ μας.

Οι μάσκες προσώπου μπορεί να μας προστατεύουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, αλλά εμποδίζουν τους άλλους να ακούνε τι τους λέμε. Πώς μπορούμε όμως να ξέρουμε ποια να διαλέξουμε, ώστε να ακούγεται περισσότερο η φωνή μας;

Την απάντηση δίνει μία νέα μελέτη, στην οποία εξετάστηκαν οι ακουστικές επιδόσεις που έχουν διάφορες μάσκες, όπως:

«Τοποθετήσαμε τις μάσκες σε μεγάφωνο με σχήμα κεφαλιού ανθρώπου. Ύστερα παίξαμε τον ίδιο ήχο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ryan Corey, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Σικάγου, στο Ιλινόϊ. «Τοποθετήσαμε επίσης το μεγάφωνο σε μία περιστρεφόμενη βάση, ούτως ώστε να προσθέσουμε και το στοιχείο της κατεύθυνσης στην έρευνά μας».

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την ένταση του ήχου που ακουγόταν με κάθε είδος μάσκας. Στη συνέχεια, επανέλαβαν τις μετρήσεις τους ζητώντας από έναν εθελοντή να τις φορέσει μία-μία και να πει την ίδια πρόταση.

Ποιο είδος ξεχώρισε

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι κοινές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσεως είχαν την καλύτερη ακουστική επίδοση απ’ όλες. Οι μάσκες από 100% βαμβακερό ύφασμα αραιής πλέξης είχαν καλή ακουστική επίδοση. Ωστόσο δεν είναι εξίσου αποτελεσματικές στην δέσμευση των σταγονιδίων της ομιλίας, με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊός.

Οι βαμβακερές μάσκες σφικτής πλέξης και εκείνες από ανάμεικτα υφάσματα δεσμεύουν περισσότερα σταγονίδια. Ωστόσο δεσμεύουν και περισσότερους ήχους. Ωστόσο τους περισσότερους ήχους δέσμευαν εκείνες με διαυγές κεντρικό τμήμα. «Μία ικανοποιητική εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι οι μάσκες πολλαπλών στοιβάδων από βαμβακερό ύφασμα αραιής πλέξης», είπε ο Dr Corey.

Προγενέστερες μελέτες με το ίδιο θέμα είχαν εστιασθεί στις ιατρικές μάσκες που χρησιμοποιούνται στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.  Ωστόσο δεν είχαν ελεγχθεί τα υφασμάτινα είδη, διευκρίνισε ο ερευνητής.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα περισσότερα είδη μάσκας που ελέγχθηκαν δεν δεσμεύουν εντελώς τον ήχο. Απλώς τον εκτρέπουν από το στόμα και «πνίγουν» τη φωνή, με συνέπεια ό,τι λέμε να είναι δυσνόητο για τους άλλους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of the Acoustical Society of America.