Iatropedia

Κορονοϊός: Ποιες βιταμίνες και μέταλλα βοηθούν στην COVID-19

Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία COVID-19 και την έλλειψη κλινικά αποτελεσματικών θεραπειών πολύ περισσότερο από ένα χρόνο μετά την κήρυξη της πανδημίας, η προσοχή στρέφεται σε διαφορετικούς τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η σοβαρή μόλυνση του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου CoronaVirus 2 (SARS-CoV-2) επηρεάζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω πολλαπλών φλεγμονωδών αποκρίσεων και μιας καταιγίδας κυτοκίνης.

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει βιταμίνες Α, Β,C, D, Ε και Κ, καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά όπως νάτριο, ψευδάργυρος, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορος μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της γενικής ευημερίας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων στο πλάσμα του αίματος οδηγεί σε χαμηλότερη απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Inflammopharmacology εξέτασε πρόσφατα δεδομένα που σχετίζονται με τον ρόλο των βιταμινών και των μετάλλων στη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Ο πρωταρχικός στόχος της αναθεώρησης είναι να επισημανθεί ο πιθανός θεραπευτικός ρόλος των βιταμινών A, B, C, D, E και K και των μικροθρεπτικών συστατικών ως ενισχυτών της ανοσίας σε ασθενείς με COVID-19.

COVID-19: Ποιες βιταμίνες ενισχύουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του ιικού φορτίου και της πιθανότητας νοσηλείας ασθενών με COVID-19 Οι βιταμίνες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ανοσορρυθμιστικές επιδράσεις, με μερικές από αυτές να ρυθμίζουν την γονιδιακή έκφραση στα ανοσοκύτταρα και να βοηθούν στην ωρίμανση και διαφοροποίηση των ανοσοκυττάρων.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ασθένειες όπως η ιογενής λοίμωξη, η παχυσαρκία και ο διαβήτης επηρεάζουν την κατάσταση των θρεπτικών συστατικών του σώματος και στερούν από το σώμα βιταμίνες και μέταλλα λόγω της ανάγκης ενέργειας και της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένας ρετινυλ-εστέρας που είναι επίσης γνωστός ως ρετινοϊκό οξύ και ελέγχει διάφορα γονίδια που εμπλέκονται στην έμφυτη και προσαρμοστική ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει την προστατευτική φύση των φυσικών και συνθετικών ρετινοειδών σε ορισμένους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού της ηπατίτιδας Β, του νοροϊού, της γρίπης και του κυτταρομεγαλοϊού.

Βτιαμίνες Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι πολύ σημαντικές για την φυσιολογική λειτουργία του σώματος καθώς το βοηθούν να εκμεταλλεύεται θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Η ενδοφλέβια χορήγηση βιταμίνης C μειώνει σημαντικά την σήψη και το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS). Άμεσα και έμμεσα στοιχεία αναδεικνύουν τον ρόλο της βιταμίνης C στη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που αναστέλλουν την υπερέκφραση των φλεγμονωδών κυτοκινών IL-1α, IL-1β. Η βιβλιογραφία δείχνει ότι η βιταμίνη D έχει διερευνηθεί για χρήση στην θεραπεία οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (ARTIs). Έχει αναφερθεί ότι τροποποιεί την έκφραση της πρωτεΐνης ACE2 στον πνευμονικό ιστό, έναν παθογόνο παράγοντα στην COVID-19.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Ε βοηθά στην διατήρηση της ανοσίας σε ηλικιωμένα άτομα.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Είναι ένα συνένζυμο που εμπλέκεται στην αιμόσταση. Η βιταμίνη Κ1 εμπλέκεται στην ενεργοποίηση παραγόντων ηπατικής πήξης και έτσι βοηθά στην καταπολέμηση των θρομβωτικών επιπλοκών σε ασθενείς με COVID-19.

Κορονοϊός: Ποια μέταλλα συμβάλλουν ενάντια στην COVID-19

Τα συμπληρώματα μετάλλων έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά την ανοσία στις ιογενείς λοιμώξεις. Προλαμβάνουν και μειώνουν τις καρδιαγγειακές και εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, που είναι χαρακτηριστικά επιπτώσεις στην σοβαρή COVID-19.

Πρώιμες μελέτες επί της COVID-19 δείχνουν ότι η μακροχρόνια ανεπάρκεια ανόργανων συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης ACE2 στα κύτταρα του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αυτό με την σειρά του θα μπορούσε να αυξήσει τη σοβαρότητα της λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2.

Κάλιο

Μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα νατρίου μειώνονται σημαντικά στους ασθενείς με COVID-19 και τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του ARDS και του κινδύνου οξείας καρδιακής βλάβης, κάτι που αποτελεί συχνή επιπλοκή στην COVID-19.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο εξαλείφει ιούς από τα κύτταρα και αναφορές δείχνουν ότι οι ασθενείς με σοβαρή COVID-19 έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση ασβεστίου σε σύγκριση με εκείνους με λιγότερο σοβαρή νόσο.

Φώσφορος

Μελέτες αναφέρουν επίσης χαμηλά επίπεδα φωσφόρου στην σοβαρή COVID-19. Αυτό δείχνει την σημασία της παρακολούθησης των επιπέδων φωσφόρου στον ορό σε πολύ σοβαρά ασθενείς με COVID-19.

Μαγνήσιο

Το συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση του στρες που προκαλείται από την πανδημία και την μετατραυματική διαταραχή του στρες σε επιζώντες της COVID-19. Ρυθμίζει επίσης διάφορες ανοσολογικές λειτουργίες και παίζει ζωτικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις.

Λοιπά ιχνοστοιχεία

Ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο και σελήνιο δείχνουν επίσης αντιική δραστικότητα αναστέλλοντας την αντιγραφή του ιού στα κύτταρα ξενιστές. Ο ψευδάργυρος δρα ως ενεργός παράγοντας ανοσίας κατά της γρίπης H1N1 και υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της δραστηριότητας της πρωτεΐνης ACE2 στους πνεύμονες αρουραίων. In vitro δεδομένα δείχνουν ότι το κατιόν Zn2+ αναστέλλει την RNA πολυμεράση του ιού SARS-CoV-2, καταστέλλοντας την αντιγραφή της. Ως εκ τούτου, το συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στην θεραπεία της COVID-19.

Πηγή: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες τροφές αντιστοιχούν σε κάθε βιταμίνη και μέταλλο που χρειάζεστε

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να παίρνετε τις βιταμίνες σας

Έλλειψη βιταμίνης D: Αυτά είναι τα 8 συμπτώματα που πολλοί δεν συνειδητοποιούν

Έλλειψη βιταμίνης Β12: Πού οφείλεται – Προσοχή στα 9 συμπτώματα