Κορωνοϊός: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα
Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί σε μερικές μέρες, συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο σημαντικό ποσοστό ασθενών βασανίζονται από συμπτώματα που διαρκούν για μήνες μετά την αρχική νόσο, ακόμα κι αν η Covid τους είχε εκδηλωθεί ήπια.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η επίμονη Covid (ή εμμένουσα Covid ή Long Covid) προσβάλλει το 5% των ασθενών με ήπια αρχική νόσο. Παρατηρείται επίσης σε σημαντικό ποσοστό (μέχρι και 80%) όσων ασθενών νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.
Γιατί όμως δεν την εκδηλώνουν όλοι οι ασθενείς; Και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Απαντήσεις προσπαθούν να δώσουν πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Μία από αυτές δημοσίευσε ευρήματα που υποδεικνύουν κάποιες ομάδες υψηλού κινδύνου για εμμένουσα Covid.
Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές αξιολόγησαν 366 τυχαία επιλεγμένους ασθενείς, ηλικίας 18 ετών και άνω. Όλοι τους είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.
Περίπου οι μισοί (το 46%) ανέφεραν ένα χρόνιο, υποκείμενο νόσημα την εποχή που νόσησαν από τον κορωνοϊό. Το συνολικώς 5% από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της Covid. Κατά την αρχική λοίμωξη είχαν κατά μέσον όρο 5,26 συμπτώματα ο καθένας.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές των CDC τους αξιολόγησαν τουλάχιστον 2 μήνες μετά την αρχική λοίμωξή τους. Όπως διαπίστωσαν, ο ένας στους τρεις (το 35%) εξακολουθούσαν να έχουν τουλάχιστον 1 σύμπτωμα της Covid. Αυτό ήταν πιθανότερο να συμβεί:
- Στα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών
- Στις γυναίκες
- Σε όσους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα πριν τους νοσήσει ο κορωνοϊός
Τα πιο συχνά μακροχρόνια συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς ήταν κόπωση, δυσκολίες στην αναπνοή και διαταραχή της όσφρησης. Δεν ήταν όμως τα μοναδικά. Επιπλέον, οι περισσότεροι ασθενείς είχαν ταυτοχρόνως περισσότερα του ενός. Τα συχνότερα μακροχρόνια συμπτώματα ήταν:
- Κόπωση (16,9% των ασθενών με επίμονη Covid)
- Αγευσία (12,8%)
- Διαταραγμένη όσφρηση (παροσμία) ή απώλεια όσφρησης (12,6%)
- Δύσπνοια (12,8%)
- Μυαλγίες και αρθραλγίες (10,9%)
Οι γυναίκες είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν μακροχρόνια συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα διέτρεχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους κατά τα άλλα ήσαν υγιείς. Επιπλέον, τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών διέτρεχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν από εμμένουσα Covid.
Ποιοι είχαν τα περισσότερα συμπτώματα
Οι ίδιες πληθυσμιακές ομάδες (γυναίκες, άτομα άνω των 40 ετών και χρονίως πάσχοντες) διέτρεχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν πολλαπλά μακροχρόνια συμπτώματα.
Ποια είναι όμως τα υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κάποιος για καιρό, αν τον μολύνει ο κορωνοϊός; Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
- Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- Η υπέρταση
- Η παχυσαρκία
- Διάφορες πνευμονοπάθειες (π.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα)
- Η χρόνια νεφρική νόσος
- Η χρόνια ηπατική νόσος
- Διάφορα νευρολογικά νοσήματα (π.χ. εγκεφαλικό, νευροαναπτυξιακές διαταραχές)
- Ο καρκίνος
- Νοσήματα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό
Οι ασθενείς με εμμένουσα μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός ανέφεραν και άλλα, από την κατάθλιψη και την αρθρίτιδα μέχρι τον υποθυρεοειδισμό και τις χρόνιες ημικρανίες.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), που εκδίδουν τα CDC.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορωνοϊός: Τα ιικά σταγονίδια COVID-19 αντέχουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζαμε
Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να αρρωστήσει ένα άτομο δύο φορές. Νέα δεδομένα
Κορωνοϊός: Η επίμονη COVID-19 μπορεί να είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα