Iatropedia

Κορωνοϊός: Πολλά προβλήματα για τους ασθενείς μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Η ανάρρωση από τον κορωνοϊό δεν τελειώνει με το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, κοινωνικής απομόνωσης και κακουχίας στους επιζήσαντες.

Αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα βρίσκονται οι ασθενείς που επιβιώνουν από τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 και παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνο επίμονα συμπτώματα και επιπλοκές. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ κάποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου τις εβδομάδες μετά το εξιτήριο.

«Ο κορωνοϊός δεν προκαλεί μια νόσο που τελειώνει με την έξοδο από το νοσοκομείο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Vineet Chopra, αναπληρωτής καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο Ανν Άρμπορ. «Έχει πολλές επιπλοκές και συνέπειες, που ταλαιπωρούν για καιρό τους ασθενείς».

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.250 ασθενείς, οι οποίοι είχαν βγει από το νοσοκομείο από τον Μάρτιο έως τις αρχές Ιουλίου 2020. Οι 165 από αυτούς είχαν νοσηλευθεί στην εντατική.

Οι 975 από τους ασθενείς επέστρεψαν μετά το εξιτήριο στο σπίτι  τους. Οι υπόλοιποι είχαν μεταφερθεί σε κέντρα νοσηλείας ή αποκατάστασης. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 62 έτη.

Θάνατοι και νέες νοσηλείες

Δύο μήνες αργότερα, οι  84 από τους ασθενείς (το σχεδόν 7%) είχαν χάσει τη ζωή τους. Στους ασθενείς αυτούς συμπεριλαμβανόταν το 10,4% όσων είχαν νοσηλευθεί στην εντατική. Είχε χάσει τη ζωή του όμως και ένα 6,7% των ασθενών που είχαν νοσηλευθεί σε κοινούς θαλάμους στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, άλλοι 189 ασθενείς (ή το 15,1% του συνόλου) είχαν εισαχθεί εκ νέου στο νοσοκομείο. Με άλλα λόγια, το σχεδόν 22% των ασθενών είχαν πολύ δυσμενή έκβαση.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «πρέπει να προσεγγίζουμε με διαφορετικό τρόπο τη φροντίδα των ασθενών που επιβιώνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», τόνισε ο Dr Chopra. «Οι ανάγκες των ασθενών αυτών ξεπερνούν την ψυχική υγεία, τα οικονομικά προβλήματα ή τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία».

Επίμονα συμπτώματα και ψυχική υγεία

Όντως, από τους υπόλοιπους ασθενείς, μόλις ο ένας στους τέσσερις είχε κατορθώσει να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να επιστρέψει στη δουλειά του.

Αντιθέτως, ο ένας στους τρεις εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Σχεδόν ο ένας στους πέντε είπαν ότι παρουσίασαν νέα ή εντονότερα συμπτώματα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Επιπλέον, το 40% αδυνατούσαν ακόμα να ανακτήσουν την καθημερινή ρουτίνα τους, κι ας είχαν κλείσει 2 μήνες από το εξιτήριο.

Σχεδόν μοιραία, λοιπόν, οι μισοί ασθενείς δήλωσαν ότι πλέον η όλη κατάσταση έχει πλήξει την ψυχική υγεία τους. Και άλλοι τόσοι είπαν ότι έχουν πληγεί και τα οικονομικά τους. Μάλιστα το σχεδόν 10% δήλωσαν πως ξετινάχτηκαν οικονομικά, εξαντλώντας ό,τι είχαν στην άκρη.

Καραντίνα και στίγμα

«Ξέρουμε πολύ λίγα για όσα βιώνουν οι ασθενείς που ξεπερνούν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Μας εξέπληξε η έκταση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι ασθενείς μας το πρώτο δίμηνο από την θεωρητική ανάρρωσή τους», τόνισε ο Dr Chopra.

Όπως επισήμανε, το χειρότερο με τον κορωνοϊό είναι πως οι ασθενείς συχνά καλούνται να αποθεραπευτούν μακριά από τις οικογένειές τους. Πολλοί από αυτούς χρειάζεται να μείνουν για καιρό σε καραντίνα, ενώ κάποιοι στιγματίζονται, με συνέπεια να τους αποφεύγει ο κοινωνικός τους περίγυρος.

Πολλοί άλλοι, εξ άλλου, δυσκολεύονται να ανακτήσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, αφού η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται γύρω μας.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.