Ο νέος κορωνοϊός δεν απειλεί την υγεία μας μόνο αν μας μολύνει, αλλά και μέσω των εμποδίων που δημιουργεί στην καθημερινότητα των πασχόντων από χρόνια νοσήματα. Τα εμπόδια αυτά φθάνουν έως την μειωμένη συνταγογράφηση φαρμάκων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η μελέτη αφορά ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές στην COVID-19. Δυστυχώς, η πανδημία ως φαίνεται επηρέασε αρνητικά την θεραπεία τους και δη με ινσουλίνη.
Ινσουλίνη λαμβάνουν όλοι οι πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη και πολλοί με τύπου 2. Η νέα μελέτη, που διεξήχθη στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ότι η συνταγογράφηση ινσουλινών μειώθηκε σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Τα ευρήματά της συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ).
Η μελέτη
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 285.343 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, που βρισκόταν σε κάθε είδους ινσουλινοθεραπεία. Η μέση ηλικίας τους ήταν τα 56,6 έτη. Το σχεδόν 52% ήταν γυναίκες.
Οι ερευνητές καταμέτρησαν τις εβδομαδιαίες συνταγές ινσουλίνης μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και Οκτωβρίου 2020, που είχαν χορηγηθεί στους ασθενείς αυτούς. Από την καταμέτρησή τους αφαίρεσαν τις διακοπές και τις εθνικές αργίες. Αφαίρεσαν επίσης την εβδομάδα του Μαρτίου 2020, όταν κηρύχθηκε επίσημα η έναρξη της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Όπως διαπίστωσαν, πριν προκαλέσει πανδημία ο κορωνοϊός, χορηγούνταν στους ασθενείς 17.037,5 συνταγές για ινσουλίνη την εβδομάδα, κατά μέσον όρο. Οι περίπου 16.000 από αυτές αφορούσαν ενήλικες και οι υπόλοιπες παιδιά.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο αριθμός των συνταγών αυξανόταν κάθε εβδομάδα πριν από την πανδημία. Μετά την έναρξή της, όμως, άρχισε μία σημαντική πτώση.
Ειδικότερα, πριν την πανδημία οι συνταγές για ινσουλίνη αυξάνονταν κατά 11 την εβδομάδα, κατά μέσον όρο. Την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξή της, όμως, ο μέσος αριθμός των συνταγών μειώθηκε κατά 395,6.
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν η μείωση συνεχίστηκε. Κατά μέσον όρο γράφονταν 55,3 συνταγές λιγότερες κάθε εβδομάδα. Η μείωση αυτή, όμως, αφορούσε μόνο τις συνταγές για τους ενήλικες και όχι για τα παιδιά με διαβήτη.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ενήλικες διαβητικοί για κάποιον λόγο χρησιμοποιούσαν λιγότερη ινσουλίνη μετά την πανδημία. Πιθανοί λόγοι γι’ αυτό είναι:
- Η μειωμένη επαφή τους με τους ιατρούς
- Η απώλεια ασφάλισης κατά την πανδημία
Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο μερικοί ασθενείς να είναι κάποια αποθέματα ινσουλίνης στο σπίτι τους.
Τα παιδιά
Γιατί όμως ο κορωνοϊός δεν επηρέασε τις συνταγογραφήσεις ινσουλίνης στα παιδιά; Ίσως διότι οι περισσότεροι ανήλικοι ασθενείς με διαβήτη, πάσχουν από τύπου 1 διαβήτη, εκτιμούν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ και του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.
Ρόλο μπορεί να παίζει και η μεγαλύτερη ίσως οικογενειακή ευαισθησία για τα νεότερα μέλη με διαβήτη, προσθέτουν.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), «η μελέτη αυτή μας υπενθυμίζει την ανάγκη να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των ασθενών με τη χρόνια αυτή νόσο στο σύστημα υγείας και στη φαρμακευτική αγωγή τους», καταλήγουν.
Φωτογραφία: iStock