Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε τις ήπιες παρενέργειες μετά τα εμβόλια
Οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ συχνές μετά από τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Μολονότι μερικές φορές προκαλούν ανησυχία, στην πραγματικότητα αποτελούν ένδειξη ότι τα εμβόλια αποδίδουν και ο οργανισμός ανταποκρίνεται σε αυτά.
Όπως εξηγούν γιατροί από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΕΕΕΠ), όλα τα εμβόλια που προφυλάσσουν από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης, παραδείγματος χάριν, μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων πυρετό και κόπωση. Εκείνο για τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να προκαλέσει ρίγη, μυϊκό πόνο και στομαχικό άλγος.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτές οι ήπιες έως μέτρια βαρύτητας αντιδράσεις αποτελούν φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού μετά τον εμβολιασμό.
Οι πιο συνηθισμένες ήπιας έως μέτριας βαρύτητας παρενέργειες που έχουν τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι:
- Πόνος και οίδημα στο σημείο της ένεσης
- Κούραση
- Πονοκέφαλος
- Πυρετός
- Μυαλγίες (πόνοι στους μυς)
- Αρθραλγίες (πόνοι στις αρθρώσεις)
- Ρίγος
Τι να κάνετε
Για την αντιμετώπισή τους συνιστάται λήψη αντιπυρετικών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη. Ο πάσχων μπορεί ακόμα:
- Να χρησιμοποιήσει παγοκύστη ή ψυχρό επίθεμα (πανί βρεγμένο με κρύο νερό) για να μειώσει την ερυθρότητα, τον πόνο ή/και το πρήξιμο στο σημείο της έγχυσης
- Να μην ακινητοποιήσει το χέρι όπου έκανε την ένεση
- Να κάνει δροσερό ντους για να ρίξει τον πυρετό
- Να πίνει άφθονα υγρά για να μην αφυδατωθεί και να διευκολύνει τη ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας του
«Το υψηλό επίπεδο προστασίας από την COVID-19 που παρέχουν τα εμβόλια, αποτελεί τη βασική συνθήκη, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή στην φυσιολογική καθημερινότητα», λέει ο Δρ. Στάθης Σκληρός, πρόεδρος της ΕΕΕΕΠ και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νεμέας. «Οι ήπιες παρενέργειές τους αποτελούν ελάχιστο τίμημα για να μειωθούν οι θάνατοι από τη νόσο».
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνονται οι θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό. Πως αντιμετωπίζονται
Ταυτοχρόνως, όμως, εφιστά την προσοχή. Αν οι παρενέργειες είναι ανησυχητικές ή δεν φαίνεται να μειώνονται μετά από λίγες μέρες, ο πάσχων πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή το εμβολιαστικό κέντρο. Το ίδιο ισχύει και αν:
- Αυξηθεί μετά από 24 ώρες η ερυθρότητα ή η ευαισθησία στο σημείο όπου έγινε η ένεση
- Παρουσιάσει αλλεργικά συμπτώματα ή αναφυλαξία
- Παρουσιάσει συμπτώματα του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης μαζί με θρομβοπενία