Κορωνοϊός: Πώς να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας ασφαλές

  • Ρούλα Τσουλέα
αυτοκίνητο
Το οικογενειακό αυτοκίνητο χρειάζεται προσοχή και φροντίδα την εποχή του κορωνοϊού, αλλά δεν καθαρίζονται όλες οι επιφάνειές του με τον ίδιο τρόπο. Τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφεύγετε, αναλόγως με την περίσταση.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει φέρει στη ζωή μας ισχυρές συστάσεις για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και του συγχρωτισμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι. Αρκεί να λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα κατά τις μετακινήσεις μας, ακόμα και με το δικό μας αυτοκίνητο.

Αν και πολλές συστάσεις έχουν εκδοθεί για τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, λίγα έχουν λεχθεί για τον καθαρισμό των ΙΧ. Μπορούμε άραγε να απολυμαίνουμε ολόκληρο τον εσωτερικό χώρο του ΙΧ με τον ίδιο τρόπο; Ή μήπως πρέπει να προσέχουμε κάποιες λεπτομέρειες;

Πώς να καθαρίσετε το οικογενειακό αυτοκίνητο

Η αλήθεια είναι πως πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να απολυμαίνουν την ζώνη ασφαλείας, όπως το τιμόνι ή τον λεβιέ των ταχυτήτων. Παραδείγματος χάριν, με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι ή σπρέι ή ακόμα και με διάλυμα χλωρίου και νερού. Μολονότι, όμως, τα προϊόντα αυτά είναι κατάλληλα για τις περισσότερες επιφάνειες, σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι ζώνες ασφαλείας.

Αντιθέτως, η χρήση απολυμαντικών χημικών στις ζώνες ασφαλείας και σε εκείνες που στερεώνουν τα παιδικά καθίσματα μπορεί να τους προκαλέσει βλάβες. Αν συμβεί αυτό, ενδέχεται να μην αποδώσουν σε περίπτωση τροχαίου, προειδοποιεί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Δεν μπορείτε επίσης να απολυμάνετε με οικιακά χημικά καθαριστικά ούτε τα καθίσματα του αυτοκινήτου ή το παιδικό κάθισμα. Μπορείτε όμως να τα καθαρίσετε με ένα ήπιο καθαριστικό και νερό.

Για να βεβαιωθείτε τι επιτρέπεται και τι όχι στο δικό σας αυτοκίνητο, διαβάστε το εγχειρίδιο των οδηγιών χρήσης (manual).

Τι να κάνετε μετά την έκθεση στον κορωνοϊό

Εάν ο κορωνοϊός μολύνει εσάς ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας που συνήθως επιβαίνει στο αυτοκίνητο, η AAP συνιστά τα εξής:

  • Να απολυμάνετε τα χερούλια της πόρτας, το μπουτόν του παραθύρου, το παράθυρο, την ασφάλεια και το σκίαστρο της θέσης όπου καθόταν ο ασθενής.
  • Να απολυμάνετε το τιμόνι, τον λεβιέ των ταχυτήτων και όλες τις άλλες σκληρές επιφάνειες σε απόσταση 1,8 μέτρα από τη θέση του.
  • Καθαρίστε καλά το κάθισμα όπου καθόταν με ήπια καθαριστικά. Για τις επόμενες ημέρες, μην αφήσετε κανέναν να καθίσει στη θέση αυτή.
  • Αν ο επιβάτης ήταν το παιδί σας και χρησιμοποιούσε παιδικό κάθισμα, πρέπει να το καθαρίσετε και αυτό. Αφαιρέστε το όμως πρώτα από το αυτοκίνητο. Όταν το καθαρίσετε, τοποθετήστε το σε μεγάλη σακούλα και κλείστε την αεροστεγώς. Αφήστε εκεί το κάθισμα μερικές μέρες. Ύστερα είναι ασφαλές για να ξαναχρησιμοποιηθεί, λέει η ΑΑΡ.
  • Να φοράτε καθ’ όλη τη διάρκεια των προαναφερθέντων καθαρισμών τα απαιτούμενα προστατευτικά. Χρειάζεστε γάντια, μάσκα και προστατευτικά ματιών. Μόλις τελειώσετε, αφαιρέστε τα προσεκτικά και σαπουνίστε πολύ σχολαστικά τα χέρια σας.
  • Αν το παιδί σας χρειαστεί να ξαναμπεί στο αυτοκίνητο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλο παιδικό κάθισμα.
  • Χρησιμοποιήστε άλλο αυτοκίνητο για λίγες ημέρες, εάν είναι εφικτό. Αν δεν είναι, προσπαθήστε να παρκάρετε αφήνοντας τα παράθυρα λίγο ανοικτά. Ο κορωνοϊός θα απομακρυνθεί πιο γρήγορα από τις επιφάνειες με τον καλό αερισμό. Μετά από λίγες ημέρες καθαρίστε τη ζώνη ασφαλείας του πάσχοντος με ήπιο σαπούνι και νερό και μπορείτε να την ξαναχρησιμοποιήσετε.

Καλό είναι, τέλος, έως ότου περάσει η κρίση που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, να μην μπαίνουν στο αυτοκίνητό σας άτομα εκτός της οικογενείας σας, καταλήγει η ΑΑΡ.