Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός «γονατίζει» ψυχικά ολοένα περισσότερους ανθρώπους και η συνεχής πληροφόρηση και παραπληροφόρηση έχουν παίξει τον ρόλο τους σε αυτό.
Σε μία έρευνα του, το βρετανικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας υπολόγισε ότι, στην μετά COVID-19 εποχή, μόνο στην Αγγλία περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζητήσουν νέα ή πρόσθετη ψυχολογική υποστήριξη. Από αυτούς:
- Περίπου 1,3 εκατομμύρια θα ζητήσουν βοήθεια για αγχώδεις διαταραχές
- Περίπου 1,8 εκατομμύρια είναι πιθανό να απευθυνθούν για θεραπεία της κατάθλιψης
- Περίπου 1,5 εκατομμύριο θα είναι παιδιά
Χαρακτηριστικά το CMH αναφέρει πως όταν τελειώσει η πανδημία, τα ψυχικά νοσήματα θα έχουν την μεγαλύτερη αύξηση που έχει παρατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο βομβαρδισμός με μη επιστημονικά δεδομένα, κυρίως στο Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλει σε αυτά τα προβλήματα, καθώς οδηγεί σε παραπληροφόρηση και υπέρμετρο άγχος.
Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται infodemic. Στην τρίτη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε και η οποία συμπίπτει χρονικά με τους εμβολιασμούς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις πληροφορίες που ακούμε.
Τι να κάνετε
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μερικές συμβουλές για να προστατευτούμε από την παραπληροφόρηση για την πανδημία και τον κορωνοϊό. Να ποιες είναι:
- Μην διαβάζετε μόνο τους τίτλους. Οι τίτλοι συχνά είναι εντυπωσιακοί, αλλά πρέπει να διαβάζετε και την ουσία. Καλό είναι επίσης να μην περιορίζεστε στην πληροφορία όπως υπάρχει στα social media. Αναζητήστε την και σε ενημερωτικές και ιατρικές ιστοσελίδες.
- Να ελέγχετε την ημερομηνία. Οι σοβαρές ειδήσεις έχουν ημερομηνία δημοσίευσης.
- Να ελέγχετε τον υπογράφοντα. Εάν είναι ένα άγνωστο σε εσάς όνομα, να το ελέγχετε online.
- Να αξιολογείτε την πηγή της πληροφόρησης. Αν είναι ιστοσελίδα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελέγξτε πόσο παλιά είναι. Αν είναι website, ελέγξτε το About us και το Contact us για βασικές πληροφορίες και νόμιμα στοιχεία επικοινωνίας. Να ελέγχετε επίσης στο διαδίκτυο αν οι αναφερόμενοι επιστήμονες/κέντρα είναι υπαρκτά. Άλλες ενδείξεις για πιθανή παραπληροφόρηση είναι ο ερασιτεχνικός σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας, τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, η υπερβολική χρήση κεφαλαίων γραμμάτων και θαυμαστικών.
- Να ελέγχετε τις παραπομπές. Τα αξιόπιστα άρθρα στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους με σχόλια ειδικών επιστημόνων και links σε στατιστικές ή μελέτες. Να επαληθεύετε τα links και τους ειδικούς με μια αναζήτηση online.
- Να αξιολογείτε και τις πεποιθήσεις σας. Όλοι έχουμε πεποιθήσεις οι οποίες αποτελούν παράγοντα στον τρόπο με τον οποίο δεχόμαστε ή απορρίπτουμε όσα διαβάζουμε. Γιατί σας προσέλκυσε ένα θέμα; Μήπως γράφει τα πράγματα όπως θα θέλατε να είναι; Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί.
- Διασταυρώστε την πληροφορία. Εάν αμφιβάλλετε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να ελέγχετε αξιόπιστους οργανισμούς όπως το International Fact-Checking Network. Εναλλακτικά προτείνει παγκόσμια ειδησεογραφικά πρακτορεία που εστιάζουν στην αποτροπή της παραπληροφόρησης, όπως το Associated Press και το Reuters.